Държавата Мианмар

Мианмар

Една от най-малко известните държави в света- Мианмар и аграрна страна, с обширни гори. От десетилетия е разтърсвана от политически проблеми.

Мианмар (Мянма по бирманската транскрипция, до 1989г. наричана Бирма) заема северозападната и западна част на полуостров Индокитай. Граничи с пет страни и има широк излаз на Индийския океан (Бенгалския залив и Андаманско море).

Мианмар е предимно високо планинска страна, с големи непроходими планински вериги, разположени като гигантска подкова по протежение на сухоземните граници. На запад са силно разчленените планини Ракхайн (Аракански) и Пакхайн. На север са южните хребети на Тибет, където се извисява връх Кхакабо Рази 5881 м.- най-високият връх в цяла Югоизточна Азия. На изток са Шанските планини и Шанското плато. В централните части на страната се простира обширната Иравадийска равнина. Горещият и влажен субекваториален климат и плодородните почви я превръщат в основния земеделски район, където работи по-голямата част от трудоспособното население на Мианмар.

Отглеждат се главно ориз, боб, царевица, пшеница, захарна тръстика, цитрусови плодове, банани, ананаси, чай, биволи, свине, домашни птици.

Най- южната част на Мианмар е заета от тясна ивица по западното крайбрежие на полуостров Малака, което е скалисто, с малко на брой удобни естествени пристанища.

Главната река Иравади извира от подножията на Тибет в Китай, тече от север на юг почти през цялата страна, като приема много притоци (най-голям е Чиндуин) и се влива в Андаманско море чрез огромна делта. Иравади е плавателна река на около 1400 км от устието и е важен воден път за транспорт на дървен материал.

Източната част на страната е прорязана от средното и долното течение на река Салуин.


Застрашени природни ресурси

Около 67% от площта на Мианмар е покрита с влажни тропични и мусонни гори- най-важния природен ресурс на страната. Те са съставени от ценни дървесни видове с твърда дървесина- най-вече тиково дърво, застрашено от пълно унищожаване заради прекомерното изсичане с цел износ. По крайбрежието на страната има заливни мангрови гори, а в северните планини- вековни бобови гори.

Горите на Мианмар са местообитание на богат и разнообразен животински свят, който включва много редки видове като червена панда, носорози и тигри (последните два вида се избиват за производство на различни медицински продукти).

Страната е богата на различни полезни изкопаеми- най-вече руди (мед, олово, злато, калай), скъпоценни камъни (рубин и сапфир) и нефт.

Индустрията се контролира от държавата, предимно в отраслите- хранително- вкусова и дърводобивна промишленост.


Други реферати:
Защо бунтовникът целува ръката на Баба Илийца
До моето първо либе
Епопея на забравените от Иван Вазов–апотеоз на народния героизъм
Одата Левски–жалоните на българската идентичност
Ботев-подвига и безсмъртието


Изтегли рефератаБотев-подвига и безсмъртието - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия