Хирошима и Нагазаки

Хирошима и Нагазаки


На 6 август 1945г. САЩ използват масивно атомно оръжие срещу Хирошима, Япония. Атомната бомба, равна на 20 000 т динамит, изравнява града със земата, убивайки десетки милиони граждани. Докато Япония все още е опитва да осъзнае и възприеме случилото се, три дни по-късно САЩ нанасят нов удар, този път срещу Нагазаки.


Хирошима:

На 6 август 1945г., понеделник, в 02:45ч през нощта, бомбардировачът В-29 „Енола гей” отлита от о-в Тиниан, който е на 1500 мили южно от Япония. Дванадесет членният екипаж на борда е там, за да е сигурно, че тайната мисия ще протече гладко. От тавана на самолета виси кука, на която е закачена три метровата бомба Little Boy”. Участвал в създването й, флотският капитан Уилям Парсънс има задачата да постави детонатора по време на полета. Около 15 минути след излитането (3:00ч) той започва да я зарежда, като това му отнема 15 минути.

Little Boy” е създадена от уран-235, радиоактивен изотоп на урана. Тази атомна бомба, струвала 2 млрд долара, никога не е тествана. Нито пък досега са пускани бомби от самолет. Някои учени и политици настояват да не се предупреждава Япония за бомбардировката, за да се запази позицията на САЩ в случай на неизправност и неуспешно провеждане на мисията.

В началото са избрани 4 града като възможни мишени: Хирошима, Кокура, Нагазаки и Ниигата. Те са избрани, защото не са били засегнати по време на войната. Комисията за определяне на целите иска народите да разберат колко мощно и важно оръжие е този вид бомба и да го оценят, след като е представено по такъв грандиозен и вземащ дъха начин.

На 06 август 1945г. небето над Хирошима, първата избрана цел, е чисто и ясно. В 8:15ч. местно време вратата на „Енола гей” се отваря и Little Boy” е пусната. Тя експлодира на около 600м над града и пропуска с около 300м основната цел мостът Айои. Гъбата на ядрения взрив достига височина от над 13 000м. Две трети от Хирошима са унищожени, като в радиус от 3 мили от мястото на експлозията, от 90 000 сгради 60 000 са напълно разрушени. Глина, метал и камък се топят, а тъмни петна се отпечатват на сгради и всякакви твърди повърхности.

За разлика от много други нападения, целта на това не е било някаква военна база, а цял град. Бомбата убива много цивилни жени и деца, освен военни. Населението на Хирошима е около 350 000 души: 70 000 загиват на място от експлозията, а други 70 000 умират от радиацията в следващите 5 години.


Нагазаки:

Докато японците се опитват да възприемат случилото се в Хирошима, САЩ подготвят втора бомбардировка. Тя не е пусната три дни по-късно, за да се даде възможност на Япония да се предаде, а за да се осигури достатъчно количество плутоний-239 за атомната бомба. На 9 август 1945г. друг В-29, напуска Тиниан в 03:29ч. сутринта.

Първата мишена на тази бомбардировка е Кокура. Но мъглата над града пречи на изпълнението на мисията, затова самолетът се отправя към втората цел - Нагазаки. В 11:02ч. атомната бомба Fat Man е пусната. Тя избухва на около 450 м над града. Около 40% от Нагазаки са напълно унищожени. За късмет на много жители, въпреки че тази бомба е обмисляна много по-подробно от тази над Хирошима, теренът на Нагазаки


Други реферати:
Собствен капитал на търговските банки
Принципи и изисквания на счетоводната система
Отчитане на разчетите с бюджета, ДДС, ДОДФЛ
Лидерството
Школи в мениджмънта


Изтегли рефератаШколи в мениджмънта - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия