Хирошима и Нагазаки

Хирошима и Нагазаки


На 6 август 1945г. САЩ използват масивно атомно оръжие срещу Хирошима, Япония. Атомната бомба, равна на 20 000 т динамит, изравнява града със земата, убивайки десетки милиони граждани. Докато Япония все още е опитва да осъзнае и възприеме случилото се, три дни по-късно САЩ нанасят нов удар, този път срещу Нагазаки.


Хирошима:

На 6 август 1945г., понеделник, в 02:45ч през нощта, бомбардировачът В-29 „Енола гей” отлита от о-в Тиниан, който е на 1500 мили южно от Япония. Дванадесет членният екипаж на борда е там, за да е сигурно, че тайната мисия ще протече гладко. От тавана на самолета виси кука, на която е закачена три метровата бомба Little Boy”. Участвал в създването й, флотският капитан Уилям Парсънс има задачата да постави детонатора по време на полета. Около 15 минути след излитането (3:00ч) той започва да я зарежда, като това му отнема 15 минути.

Little Boy” е създадена от уран-235, радиоактивен изотоп на урана. Тази атомна бомба, струвала 2 млрд долара, никога не е тествана. Нито пък досега са пускани бомби от самолет. Някои учени и политици настояват да не се предупреждава Япония за бомбардировката, за да се запази позицията на САЩ в случай на неизправност и неуспешно провеждане на мисията.

В началото са избрани 4 града като възможни мишени: Хирошима, Кокура, Нагазаки и Ниигата. Те са избрани, защото не са били засегнати по време на войната. Комисията за определяне на целите иска народите да разберат колко мощно и важно оръжие е този вид бомба и да го оценят, след като е представено по такъв грандиозен и вземащ дъха начин.

На 06 август 1945г. небето над Хирошима, първата избрана цел, е чисто и ясно. В 8:15ч. местно време вратата на „Енола гей” се отваря и Little Boy” е пусната. Тя експлодира на около 600м над града и пропуска с около 300м основната цел мостът Айои. Гъбата на ядрения взрив достига височина от над 13 000м. Две трети от Хирошима са унищожени, като в радиус от 3 мили от мястото на експлозията, от 90 000 сгради 60 000 са напълно разрушени. Глина, метал и камък се топят, а тъмни петна се отпечатват на сгради и всякакви твърди повърхности.

За разлика от много други нападения, целта на това не е било някаква военна база, а цял град. Бомбата убива много цивилни жени и деца, освен военни. Населението на Хирошима е около 350 000 души: 70 000 загиват на място от експлозията, а други 70 000 умират от радиацията в следващите 5 години.


Нагазаки:

Докато японците се опитват да възприемат случилото се в Хирошима, САЩ подготвят втора бомбардировка. Тя не е пусната три дни по-късно, за да се даде възможност на Япония да се предаде, а за да се осигури достатъчно количество плутоний-239 за атомната бомба. На 9 август 1945г. друг В-29, напуска Тиниан в 03:29ч. сутринта.

Първата мишена на тази бомбардировка е Кокура. Но мъглата над града пречи на изпълнението на мисията, затова самолетът се отправя към втората цел - Нагазаки. В 11:02ч. атомната бомба Fat Man е пусната. Тя избухва на около 450 м над града. Около 40% от Нагазаки са напълно унищожени. За късмет на много жители, въпреки че тази бомба е обмисляна много по-подробно от тази над Хирошима, теренът на Нагазаки


Други реферати:
Място на правия скок в методиката на обучение на сноубордистите свободен стил
Особености при подбора за начално обучение на 9-12 годишни футболисти
Плажен футбол
План за кондиционна подготовка на високоразрядна състезателна двойка по спортни танци
Развитие на качеството издръжливост при студинте ПОФВ ІІІ курс


Изтегли рефератаРазвитие на качеството издръжливост при студинте ПОФВ ІІІ курс - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия