Илинденско-Преображенското въстание и ролята на ВМРО

"Илинденско-Преображенското въстание и ролята на ВМРО"

Есе
Една от най-смелите прояви на силния свободолюбив български дух се свързва с Илинденско-Преображенското въстание на македонските българи от 1903г.

Такъв смел акт не би се реализирал без помощта на организация,която да координира силите и да повдига българския дух. Основите на така необходимата организация поставят шестима млади българи в гр.Солун през далечната 1893г.

Техните имена са д-р Христо Татарчев,Андон Димитров,Христо Батанджиев,Дамян Груев и Иван Хаджиниколов и ще останат със златни букви в българската история,като основатели на организацията,която защитава останалите под османска власт македонски българи и за над сто години нито веднъж не отстъпва от своите принципи.Това доказва,че Вътрешната Македонска Революционна Организация е олицетворение на идеализма и саможертвата в името на свободата за брата отвъд Рила и Пирин.В редовете на Организацията се вливат имена като Гоце Делчев,Пере Тошев,Гьорче Петров,Яне Сандански,а в последствие и хора като Тодор Александров,Мара Бунева,Иван Михайлов,дори големият български поет Пейо Яворов.Тези велики хора до последен дъх остават верни на борбата за свобода на българските ни събратя от Македония,за което заслужават най-искреното ни възхищение и почит.

Един от Апостолите на Македония, чието дело,свързано с организирането на четническия институт и революционната мрежа на ВМРО е Гоце Делчев.Неговото дело много напомня на това на Апостола на Свободата Васил Левски,защото и двамата се стремят и геройски загиват в името на едно нещо-българската свобода!

Преди да избухне Илинденското въстание,Македония е вече разтресена от жестоко потушеното от турска страна въстание в Горна Джумая 1902г.,а на следващата година избухва кървавото Илинденско въстание,намерило и широк международен отзвук в трудовете на западни учени като Елен Стоун,Джеймс Баучер,Артър Смит и др,както и в известните "Хайдушки песни" от Яворов.Още по време на подготовката на въстанието,ВМРО изгубва своя смел водач Гоце Делчев в геойската битка при село Баница през 1903г.Освен това подготовката на тази героична проява е предшествана и от т.нар. "Солунски атентати",извършени от група малади българи,начело с Орце Попйорданов.Те са свързани с взривяването на Отоман банк и френският кораб "Гвадалкивир".По същество това са терористични действия,но са ръководени от млади българи,вдъхновени от патриотизъм и предани на освободителната идея.

Самото въстание избухва на 20 юли в Битолско и на 6 август в Одринско.Паметни в летописа на въстанието ще останат битките при Слоещица и Церово,където хората на Борис Сарафов се борят с 10 000 турски войници.Името си в историята оставят и войводи като Питу Гули и още много други славни водачи.Пак поради липсата на добро оръжие и подготовка неуспешни се оказват и бойните действия в Одринско.

Като цяло освободителните борби на българите от Македония и Одринско са прослава на безграничния български патриотизъм и силен боен дух,както и на дейността на храбрите водачи и съратници на ВМРО.

Делото на тези хора трябва да се помни и почита от всеки българин,за да продължи да я има България и да не се обезсмислят заветните думи, събрани в свещенната клетва на ВМРО,която гласи:


Други реферати:
Генетични следствия от плейстоценовите ледникови периоди
Гръцката колонизация по Черно море и по-важни паметници от Одесос
Дворцовият център в Плиска (VIII- началото на XI в.)
Долината на тракийските царе
Достигнало до нас – гробницата в Свещари


Изтегли рефератаДостигнало до нас – гробницата в Свещари - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия