Животът на селяните през Средновековието

Животът на селяните през Средновековието

Бедността, болестите, изтощителната работа от изгрев до залез слънце, заедно с това и строгите изисквания на сеньорите: Животът на селяните през Средновековието е бил всичко останало но не и лесен. Работата била толкова тежка, че хората се разболявали рано и малко от тях доживявали 50-годишна възраст. Тогава един средно висок човек достигал близо едва 160 см.

Повечето селяни били набожни, затова в неделя не им била възлагана задължителна работа. Много от работниците на полето били „притежание” на своите сеньори, които следели за изпълнението на зададената работа. Ако селяните са я свършили добре, те получавали голям дял от произведеното и много храна за през зимата, но ако не са успели да се справят, те получавали толкова, колкото, за да могат да преживеят и да не умрат. Полетата на земеделските производители не са имали свои собствени пътища, по които да се стигне до тях. Поради това, селянинът не би могъл да оре, сее или жъне, когато той пожелае. Най – голямата помощ в работата за тях били биковете и конете, макар и те да са били доста по-малки и по-слаби отколкото са сега в наши дни. През Средновековието хората са притежавали различни сечива като например големи ножове с дървени дръжки и коси. Те отглеждали овес, царевица, ечемик, ръж и други характерни зърнени култури. Отглеждали също така свине и друг добитък.

Земеделците живеели в обикновени къщи, които били изградени от каменна основа, плет, кал и слама. Вместо покрив имало само една дупка в покрива. Заради бедността не било възможно да си построят по-надежден и сигурен дом. В къщата имало две големи помещения: в едното се намирало леглото и раклата, а в другото пейките, наредени около огъня, където вечер се събирало семейството. По онова време не било изключение селянинът и неговата съпруга да имат 12 или повече деца. Обаче често повече от половината умирали при раждането или през ранните детски години също заради бедността и недоимъка.

Труден и несправедлив бил живота на селяните през средновековието.


Други реферати:
Ефект от приложението на биофийдбек апарат при кифотични постурални нарушения
Желязодефицитна анемия
За аутизма
За генните увреждания и дегеративните разстройства на нервната система
За гонореята (трипера)


Изтегли рефератаЗа гонореята (трипера) - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия