Ловци на небесни съкровища

ДокладЛовци на небесни съкровища

Безкрайно голяма в сравнение с човека,но безкрайно малка в мащабите на Вселената,Слън-чевата система,наблюдавана от хората още от древността,е съставена от звезда – Слънцето,девет планети и спътниците им и множество по-дребни тела:астероити,комети и метеорити.


Теорията ,която се поддържа днес за раждането на Слънцето и на Слънчевата система,е тази за първоначална мъглевина,която с последователни натрупвания на частиците си,е образувала Слънцето и планетите от Слънчевата система.Гравитацията придава на тази бавно въртяща се мъглевина (облак от газ и прах) формата на диск, въртящ сеоколо себе си.Гравитацията придава на тази бавно въртящ се около себе си.Гравитацията привлича по-голямата част от газовете и праха към центъра.Те стават по- горещи, и по-гъсти,като предизвикват термоядрени реакции: ражда се нова звезда – Слънцето.Около него по-малки маси газ и прах се концентрират и образуват големи завихряния, който се въртят около Слънцето.Във всяко от тези завъртания, зрънцата прах се събират, за да образуват все по-големи кълба.Така се раждат планетите.Смята се че са били необходими между 20 и 25 милиона години, за да достигне Земята настоящата си маса.

Галактиките – Образували се преди около 10 и 15 млрд. години.По това време Вселената е плътна сфера, изградена от газ, водород и малко хелий.Като се раширява бързо тази сфера се разкъсва на облаци газ, които сами се раздробяват на по-дребни части и в тях са се образували звездите и галактиките.Според размаха, масата и скоростта на въртене,галактиките имат различно развитие. съществуват два вида галактики: спирални и елиптични.


  • Спирални галактики – Имат формата на диск.Диаметърът им надвишава от 10 до 20 пъти тяхната дебелина.Те придставляват плътна централна сфера, а в равнината на диска има рамена, които всякаш се увиват около центъра и приличат на водовъртежи.Централната част на някои галактики е издължена.Те се наричат ``пресечени спирали``.


Други реферати:
Песента на колелетата
Писмо-Н.Вапцаров
Поезията на Елисавета Багряна
Поезията на Смирненски
Поезията на Петко Славейков


Изтегли рефератаПоезията на Петко Славейков - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия