Разказът Напаст божия от Елин Пелин

Напаст божия

Елин Пелин


Елин Пелин заема средно място в класиката на малкия разказ – между класическото начало на Вазов и модернизма в разказите на Йовков.Реалист, с многостранен поглед към живота, Елин Пелин пише малките си разкази в съответствие със своите герои. Малките и незабележими хора от народа. Но в неговите малки разкази, посветени на тези дребни и неизвестни хорица преливат всички цветове на човешките чувства, бушуват страсти, които ни напомнят неспирното движение на вълните в морската шир.

Своите разкази Елин Пелин посвещава на селския живот, на копнежите, радостите и трудностите в бита и труда на българския селянин. Картините, в които рисува селото са малки, но безкрайно дълбоки – в тях писателят е вложил всичко, което крие животът: мъката, радостта, копнежа, любовта. Той ни изправя пред цялата суровост на селското битие, показва ни и сиромашията, и селското тегло, и духовната нищета, и грубостта на селските нрави.

Такава една картина представлява разказът “Напаст божия”. Създавайки този силно антирелигиозен разказ, авторът е искал да изобличи социалните недъзи в селото.

Самото заглавие “Напаст Божия” говори за трагизъм и безнадеждност в съдбата на героите от текста на произведението. Наказанието идва от господа не само за страдание на грешниците, но и за да подчертае жестоката съдба на селянина.

Още първото изречение на разказа гласи: “В селото завърлува болест – тежка болест – и зареди да мори от къща на къща.

Авторът ни запознава с проблематиката на произведението още от самото начало. Цели да подготви читателя, да изгради основата, на която ще се развива по-нататък действието.

С този разказ Елин Пелин цели да разкрие вечната мъка и неволя на селянина, да разбули психологията му, като посрещне и ужасът на болката. Той използва мотиви от народния фолклор –природният воден източник, който е символ на живота, от него изтича силата и щастието, но тук е изворът на злото. Авторът използва суеверието като мотив за разкриване на селската


Други реферати:
Моето детство
Коя съм аз ....
Лъжата и благородната лъжа в живота ни
Любовта в моите мисли
Маската-необходима ли ни е


Изтегли рефератаМаската-необходима ли ни е - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия