Ватикана-столицата на католицизмаВатикана


Между държавите-джуджета в Европа най-малка по площ и население е папската държава Ватикана. За разлика от Люксембург, Лихтенщайн, Монако, Андора и Сан Марино, останали от времето на феодалната разпокъсаност на континента през Средновековието, Ватиката е новообразувана държава, създадена през 1929г. Тогава между италианското правителство и папата се сключва известният Латерански договор, според който на десния бряг на р.Тибър, върху хълма Ватикана, на площ 0,44кв.км. се създава самостоятелна ватиканска държава. Държавен глава в нея е папата, на когото принадлежи законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Той се избира пожизнено от кардиналския конклав, състоящ се от около 120 кардинали, част от които пребивават във Ватикана и заемат различни административни длъжности, а други са пръснати в различните католически страни по света.

Постоянното население на Ватикана е около 1000 души, официален език е латинският,но се говори на италиански. Тази малка държава има свое знаме и войска(около 100 души, главно швейцарци, които изпълняват караулната служба в папския дворец). Тя поддържа дипломатически връзки с над 60 държави в света, има свой наблюдател в ООН, представител в ЮНЕСКО и други международни организации. Ватикана разполага с мощна радиопредавателна станция, телевизионен център, има собствена жп гара, обсерватория, поща, банка, вестник и дори собствени парични знаци(ватиканска лира, равностойна на италианската лира).

Територията на Ватикана обхваща комплекс от сгради, между който най-лична е импозантната църква „Свети Петър”, най-голямата в света. Пред нея е оформен огромен площад, обграден от красиви колонади, дело на гениалния италиански архитект и скулптор Лоренцо Бернини(1598-1680). В средата на площада се издига островърх обелиск, донесен от Египет, а недалеч от него – красиви фонтани. Всеки ден площадът гъмжи от хора от различни народности, които на потоци влизат и излизат през голямата врата на храма. Строен швейцарец от папската гвардия стои на входа и следи за реда.

Храмът „Свети Петър” носи името на апостол Петър, най-близкия ученик на Христос, считан за пръв епископ (папа) на католическата църква. Неговата бронзова статуя, поставена в централната част на храма, изглежда твърде малка в сравнение с огромните размери на сградата, чиято дължина е 186 м ,а височина – 45 м. Множество олтари, параклиси, картини, статуи и други скулптори украсяват вътрешността на храма, а разноцветните мраморни плочи, с които той е облицован, му придават впечатляващ колорит. В храма има интересни и ценни произведения на стенописа и ваятелството. Най-интересна и най-привличаща е безсмъртната творба на Микеланджело „Пиета”(„Сваляне от кръста”), която той е изваял на 24-годишна възраст. Алабастровата мадона, държаща в ръце бездиханния Иисус може да се гледа с часове. Тя винаги излъчва красота и обаяние. Видяна веднъж, тя никога не се забравя.

Църквата е свързана непосредствено с другите сгради на Ватикана и по-специално – с комплекса от музеи, които се помещават в папския дворец. Строителството на музеите е започнало в края на ХІVв. И продължило до най-ново време. Просторни и като че безкрайни са залите на ватиканските музеи. Човек може не часове, а дни да се лута из изложбените зали и коридори и да съзерцава до главозамайване безброй картини, скулптури, стенописи, златни, сребърни и бронзови украшения, красиви гоблени и фрески, ценни ръкописи и стари географски карти и пак няма да види всичко.


Други реферати:
Анатомично устройство на мускулите
Изменчивост и наследственост според Дарвин
Бинтуронг
Хромозомни мутации
Афала (бутилконос делфин).Начин на живот


Изтегли рефератаАфала (бутилконос делфин).Начин на живот - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия