Ахил – идеала в Илиада

Ахил – идеала в Илиада

В поемата “Илиада” Омир пресъздава живота и разкрива нравствената същност на човека в античния свят. Творецът рисува една епична картина на своето време, своеобразно съчетание на войнска мощ и моменти на примирие.”Илиада” проследява един епизод около 50 дни през последните 10 год. от обсадата на Троя. Самите битки, сражения са широк епически фон, върху който се разгръща основната сюжетна линия:тя проследява избухването,разрастването,развитието на гнева на Ахил, негова връхна,кулминационна точка и неговото стихване.

Ахил е безупречния герой – надарен с физическа сила и красота, с високи духовни, войнски качества, с високо чувство за достойнство.Син на богиня.Обичан от боговете,но обречен – белязан от трагизма на съдбата си,предсказанието,че ще загине пред стените на Троя.Благодарение на тази обреченост той се издига над представите за героичност.

Той е един от първите герои в литературната история, който прави саможертвения избор, но в името на славата, на мъжеството, на героическата репотация.Вторият такъв герой в „Илиада” е Хектор,който избира саможертвата в името на патриотичния дълг, към народа и родината. Но Ахил е далеч по-блестящ - както със своите човешки, демонични страсти, с кръвожадността,с агресивния порив към мъст, с професионализма си на безубречен борец.

Завръзката в поемата-избухването на Ахиловия гняв е пречинен от дълга му да върне Бризеида е сцената, в която проличава силната воля,способността за самоконтрол на Ахил.Те са обяснени стихийно и


Други реферати:
Митологията на древните траки – една реконструкция
Общ преглед на митичната история
Теории за произхода на гръцките богове
Анализ на Новия завет
Мойсей и десетте божи заповеди


Изтегли рефератаМойсей и десетте божи заповеди - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия