Алеко Константинов - Видя ли, че и в Америка е същото

ВИДЯ ЛИ, ЧЕ И В АМЕРИКА Е СЪЩОТО?Воден от неутолима жажда да пътешества и обогатява впечатленията си от други страни и народи Алеко пристига в Америка да се запознае с един по – съвършен и добър свят.

Българинът е дълбоко впечатлен от постиженията в страната на демокрацията и свободата. Изумен е от грандиозното строителство в градовете, поразен е от силно развитата техника и от уредбата на живота. Възхитен е от красотата и изкуството на природата. Но като хуманист и демократ той не може да не забележи, че това не е страната за която е чел и мечтал. Ето защо, когато постепенно навлиза в истинската същност на тамошното общество, той изживява дълбоко разочарование. Забелязва студенината, безразличието и отчуждението между хората, потресен е от необузданата жажда за злато, превърнала ги в чаркове на една машина, от която „капят долари”. Открива, че зад бляскавата фасада се крият тъмните страни на дълбоки противоречия в обществото, че пропаст дели господарите на капитала от милионите американски работници. Че равноправието е привидно, а корупцията е обсебила всичко. Той се чувства огорчен, от „поразителната разлика” между предварителната му нагласа, с която идва и горчивата истина за „страната на неограничените възможности”. Затова естествено идва обобщението изпълнено с болка, тревога и разочарование, че и в „Америка е същото”.

Алеко пристига в Америка с мисълта, че ще се запознае с едно по – съвършено общество и в морален и в духовен аспект. В общество, което има повече човешка правда и справедливост, отколкото в Европа. Първите му впечатления наистина се покриват с предварителните му представи за Америка. Той е удивен от техническия прогрес, очарован е от мащабността на строителството, от величествените обществени сгради, от Бруклинския мост. Изненадан е от гледката на Американските градовесъс широки и светли улици, от двете страни на които се издигат огромни сдания. Зашеметен е от тяхната пъстрота и багри. Впечатляват го „непознатите за хората от Стария континент” чудеса. Завладелите го чувства .............възторженото описание на Централния хотел в Ню Йорк, на Broadway – булевард, който задържа изумения поглед на туриста с играещите светлини, но и


Други реферати:
Развитие и възпитание на личността
Развитие на българското образование по време на Възраждането
Метод на счетоводството
Развитие на изявените и надарените ученици
Намаление на ДМА


Изтегли рефератаНамаление на ДМА - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия