Амнезии , видове паметови дефицити

Паметови дефицити

Видове, Причини за възникване, Симптоматика


Паметта включва в себе си много подсистеми, различни параметри, характеристики и съставки. Едни от тях може да се намират в добро състояние, а другите да са отслабнали. Всяко нарушение на коя да е структура на мозъка води до нарушаване на паметта, но те се проявяват различно. Нарушенията на различните звена на паметта са свързани с влошаване на различни зони в мозъка и налагат да се използват различни медикаментозни и психологически методи за корекция.

Едни от тях може да са свързани с непосредствени поражения на главния мозък в резултат на черепно-мозъчна травма или инсулт. Други възникват в резултат на някакви неблагоприятни условия, в които се е оказал човекът. Сред причините са и продължителна преумора, недоспиване, психотравмиращи ситуации, стрес, рязко изменение на привичните условия на живот, а също необходимостта да се запомни наведнъж голямо количество информация и опитите да се запази цялата в главата, без да се ползват записки.

Намаляване на паметта може да се получи при злоупотреба с алкохол, прием на наркотици, а също и на някои лекарства. След 60 години може да се забележи намаляване на паметта, свързано с възрастови изменения в мозъка.

Човек възприема паметта като нещо неразделно. Затова следват и ежедневни оплаквания от рода на: ”Постоянно забравям всичко, вече трудно помня, трудно ми е да работя”. Болният човек трябва да разбере какво е станало с паметта му и как да я ползва в такава ситуация.

Във всеки случай причините за “заболяване” на паметта са много важни. Без тяхното откриване не може да започне лечението. Невропсихологическото изследване с помощта на специални тестове може да определи коя именно част на мозъка е пострадала, да се отделят силните и слабите страни на паметта на пациента и да се направи програма за възстановяването й.
Разстройствата в паметта (амнестични синдроми) могат да се наблюдават като част от остро нарушение на менталния статус, като част от дементни прояви или като изолирана абнормалия.

Антероградната амнезия е вид загуба на паметта при която събитията не се прехвърлят към “дългата” памет

Ретроградната амнезия е форма на загуба на памет при която пациента не може да възпроизведе събития, които са се случили преди появата на амнезията

Транзиторната глобална амнезия е синдром на остра загуба на паметта, която се наблюдава както при пациенти на средна възраст така и при възрастни пациенти с рискови фактори за атеросклероза

Тотална амнезия-рядко срещано в практиката


Други реферати:
Регионалните медиите и регионалната власт
Основни идеи и цели на репортажа
Сравнение на БТ и bTV спрямо модела фаза-точка
Възможността и правото да информираш и да бъдеш информиран. Морално допустими и недопустими технологии на въздействие
Масова комуникация


Изтегли рефератаМасова комуникация - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия