Аушвиц или Освиенцим е комплекс от нацистки концентрационни лагери

Аушвиц или Освиенцим е комплекс от нацистки концентрационни лагери. Разположен е в южна Полша в близост до малкия полски град Освиенцим (Auschwitz на немски). Първи началник на лагера става Рудолф Хес. Комплексът се състоял от 3 основни лагера:

  • Аушвиц 1 е служил за административен център на целия комплекс. Основан е на 20 май 1940 г. върху основите на кирпичени две и триетажни полски, а по-рано и австрийски казарми. Първата група, в която влизали 728 полски политически затворници е изпратена в лагерна още на 14 юни същата година.

  • Аушвиц 2 е това, което обикновено се подразбира като се говори за Освиенцим. Там, в едноетажни дървени бараки се били държани стотици хиляди евреи, поляци и цигани. Жертви на този лагер стават повече от милион хора. Строителството на тази част на лагера започва през октомври 1941 г. Известният като Биркенау, Аушвиц 2 имал 4 газови камери и 4 крематориуми. Недалеч от Освенцим се намирали и още около 40 неголеми лагера, общо известни като Освенцим 3.

Новите затворници идвали едежнедно с влакове от цяла окупирана Европа. Идващите се деляли на 4 групи. Първата група, се отправяла веднага към газовите камери. Това били преди всичко жени, деца, старци и всички, които не минат пред комисията по пригодност за работа. Втората група затворници се отправяли на работа към индустриални заводи на различни компании. В комплекса Освенцим около 405 хил. затворници били изпратени към фабриките от 1940 до 1945 г. От тях, повече от 340 хил. починали от болести или били убити. Запазен е случая, когато немския магнат Оскар Шиндлер спасява около 1000 евреи, откупувайки ги за работа във своята фабрика и извеждайки ги от Освиенцим към Краков. Третата група, в която влизали близнаци и карлики/ру?/, били отвеждани за различни медицински експерименти, в частност при доктор Йозеф Менгеле, известен с името "ангел на смъртта". В четвъртата група имало предимно жени, които формирали групата "Канада" и били за лично използване от нацистите в качеството им на прислужници и лични слуги. Името "Канада" било избрано като издевателство над полските затворници - в Полша думата "Канада" често се използвало като възклицание при вида на скъп подарък. Първите полски емигранти често изпращали подаръци на роднините си в Канада. Освенцим частично е обслужван от затворници, които периодично били убивани и заменяни с нови. За реда в концлагера отговаряли 6000 члена на СС.

През 1943 г. на терориторията на лагера е сформирана съпротива, която помогнала на няколко затворници за избягат, а през октомври 1944 г. хрупата разрушила един от крематориумите. Когато през 27 януари 1945 г. съвестката армия превзема Освиенцим, те намират там около 7500 оцелели. Повече от 58 000 затворници били убити от немците. В памет на жертвите от лагера, през 1947 г. Полша създава музей на територията на Освиенцим.

  • Аушвиц 3 се явява група от неголеми лагери, създадени около общия комплекс. Най-големият от тези лагери е бил Мановиц, водещ името си от полско село, разположено на неговата територия. Започва да фунционира през май 1942 и бил придаден към компанията IG Farben. Тези лагери редовно били посещавани от лекари, които отбирали слабите и болните за газовите камери на Биркенау.


В Аушвиц-Бикернау са били депортирани повече от 1,3 милиона души от цяла Европа. От тях 1,1 милиона са били убити като един милион от тях са били евреи. Около 900 000 от депортираните са били директно изпращани в газовите камери или разстрелвани. Още 200 000 умират от болести,недохранване,мъчения,медицински експерименти или по-късно от обгазяване. Името „Аушвиц”, превърнало се в символ на Холокоста, превръща близо 6 милиона евреи, а също роми, синти, руски и полски работници, хомосексуални и много други във врагове на националсоциализма. Днес останките от лагера са достъпни като държавен мизей


Други реферати:
Застраховане на пари и ценности.
Застрахователна премия. Същност, структура и фактори, влияещи върху формирането на застр.премия в Общото застр. и Животозастраховането
Застрахователни компании.
Застрахователни посредници.
Застрахователно акционерно дружество.


Изтегли рефератаЗастрахователно акционерно дружество. - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия