Автомобилът преди автомобилa

Автомобилът” преди автомобилaДнес “претендентите” за откриването на автомобила са над 100 . Вярно е, че тук влизат и създателите на “самоходните каручки” с пружини, и на сухопътните ветроходи, и дори на колите с педали, където се използва човешката мускулна сила. Като изхождаме от названието “автомобилис”, т.е. “самодвижещ се”, ние се ограничаваме с разказ за истинските автомобили, които се движели посредством разположения в тях двигател а не с помощта на природни явления или човешки усилия.


Парната кола на Нютон. Името на английския физик и математик Исак Нютон е добре известна. Малцина знаят, че през 1680г.в един от трудовете си по механика той описва кола, която се движи благодарение на реактивната сила на парата.

Ролята на четири колела с окачена горелка, над която е монтиран парният котел с подвижно сопло, насочено срещу движението, е всъщност самият автомобил.


В зората на автомобилната ера. За гениалните автоконструктори може би най-продуктивна е първата половина на XIXв.

“Паромобилизацията” в Англия достига такива мащаби, че много от конните транспортни компании започват да бият тревога, защото виждат в парните коли сериозни конкуренти. За да се прокарат през парламента закони за вредата на парните коли, се измислят какви ли не доводи. В специален закон се обединяват редицата укази и постановления, които практически слагат край на развитието на парните дилижанси. От 1865г. всеки парен автомобил е имал право да се движи със скорост не по-голяма от 6 км/ч, а в градовете и селата дори по бавно. Освен това пред него е трябвало да върви човек с червен флаг и на висок глас да предупреждава за скорошната поява на опасното возило. Законът си казва думата. Великобритания изостава в автомобилостроенето от другите страни, макар да притежава огромен потенциал.

Наближава края на XIIв. Вече са изобретени акумулаторната батерия и електродвигателят. Автомобилите започват да се произвеждат и отвъд океана. Патентите валят като дъжд. Но истинският автомобил, т.е. транспортното средство, което да изпълнява най-различни задачи при минимални загуби, все още не може да се роди.


Други реферати:
Периодизация на изобразителната дейност
Подготовка на възпитателите за работа с надарени деца
Подходи за хуманизация на образобанието
Политика в областта на образованието
Предизвикателствата на ХХІ в. и образованието


Изтегли рефератаПредизвикателствата на ХХІ в. и образованието - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия