Белгия


Белгия


Население: 10 млн. души
Площ: 32 547 кв. км
Столица: Брюксел (959 318 жители)
По-големи градове: Антверпен, Брюж, Гент, Лиеж
Форма на управление: Конституционна монархия
Религия: католици, протестанти
Държавен глава: Крал Албер II
Парична единица: белгийски франк bfr 1=$0,023
Официални езици: фламандски, френски и немски

Белгия не предизвиква асоциации за екзотика и антични забележителности, но пък е страна, съхранила духа на стара Европа. Повечето българи поставят знак за равенство между името на тази държава и Европейския съюз или НАТО. В това няма нищо странно, защото именно в Брюксел се намират административните структури и на двете организации. Може би и затова една от най-големите амбиции на белгийците е да превърнат столицата си в символ на единството на всички европейци. Сигурно няма друга страна, в която има музей на шоколада или пък музей на картите за игра, а красивите дворци все още носят романтиката на ренесансовата епоха. За белгийците казват, че са практични и земни хора, които се гордеят със своите кулинарни традиции, хубав шоколад и бира.
Експертите твърдят, че Белгия има най-отворената икономика в Европейския съюз, като изключим Люксембург и Ирландия. Този факт е в резултат на силната икономическа интеграция на страната с трите съседни държави - Германия, Франция и Холандия. През 2000 г. делът на външната търговия в БВП на Белгия е 88%. За същия период размерът на БВП на страната се изчислява на близо $227 млрд. През последните петдесет години Белгия се развива неизменно в условията на бюджетен дефицит. Ситуацията се променя едва през миналата година, когато белгийското правителство приема първия за половин век уравновесен бюджет, а това ще позволи да се генерират излишъци в държавните финанси през следващите години. Приета е и програма за развитието на страната до 2005 г., в която е заложен икономически растеж в рамките на 2,5%. Въпреки че не е сред големите европейски държави, Белгия отдавна е със самочувствието на водеща икономическа сила. Най-развитите сектори в икономиката си остават текстилната, тежката промишленост и преработката на стомана. Силно развит е и секторът на услугите. Той дава 65% от БВП на страната, като през последните години нараства делът на финансовите услуги.

Белгийски компании владеят пазарите
Може би най-известната белгийска компания е Interbrew. Това е вторият по големина производител на бира в света, с повече от 34 хил. служители. Белгийците се гордеят с компанията и я наричат "Световната местна пивоварна". Това е така, защото чрез умела маркетингова политика и запазване на местните марки бири, които Interbrew купува из целия свят, компанията постига завидни резултати. Union Miniere, която отскоро е с новото име Umicorе, е друга също толкова известна белгийска компания, с водещи позиции в областта на черната и цветна металургия. За 2000 г. предприятията от този сектор са реализирали продукция на стойност 3,8 млрд. евро. Белгия не изостава и от развитието на високите технолигии. През последните години фламандската област на страната привлича доста инвестиции за оптимизиране на IT бранша. Телекомуникационната компания Alcatel Bell, основният белгийски интернет-доставчик, реализира през 2000 г. ръст от 68%. Приходите на фирмата за същата година пък възлизат на 1,2 млрд. евро в сравнение с предходната, когато са били 752 млн. евро.

Социалната държава в действие
За първи път през тази година безработните в Белгия са по-малко от средното ниво на незаетите в държавите-членки на ЕС. През 2002 г. правителството се ангажира да разкрие и 50 хил. нови работни места. Предстои да бъде въведен и данъчен кредит от 20 хил. белгийски франка годишно ($453) за хората с най-ниски доходи. Това ще струва на бюджета 56 млрд. белгийски франка ($1,268 млрд). От държавната хазна ще бъдат заделени и 42,8 млрд. белгийски франка ($974 млн.) за здравни осигуровки на белгийците.

Брюксел - столицата на Европа
Докато седите на терасата в някое брюкселско кафене, не може да не ви направи впечатление, че около вас се говори поне на три езика. Дори сервитьорите са полиглоти. Това е така, защото Брюксел е космополитен град. Само в администрациите на НАТО и ЕС работят повече от 23 000 чуждестранни служители. Броят им непрекъснато се увеличава, като се има предвид, че в момента именно Белгия председателства Европейския съюз. Една от най-амбициозните задачи пред Брюксел за втората половина на 2001 г. е подготовката за реалното въвеждане на еврото като единна парична единица в държавите от ЕС. Същевременно продължават и опитите столицата Брюксел да се превърне в сърцето на обединена Европа. Защото досега европейските граждани свързват града предимно с две неща - хубавата бира и мудната бюрократична система на европейските институции. Според еврокомисаря Романо Проди Брюксел се нуждае от символ, подобен на Айфеловата кула в Париж или Биг Бен в Лондон. Засега символът на белгийците е поднесен с чувство за хумор - "Manneken Pis" или малкото пикаещо момченце. Атомеумът в Брюксел също се бори за първо място в списъка на евентуалните емблеми на града. Модернистичната сграда, построена през миналия век, наподобява устройството на атома, чиито "електрони" се използват за изложбени зали. Оказва се, че нито един от тези паметници не е достатъчно подходящ за символ на европейската столица. Ето защо семинари с участието на известни интелектуалци, организирани от Еврокомисията, ще търсят решение на проблема. Засега обаче най-големите забележителности на Брюксел си остават хубавата храна, градските площади и парковете.

Белгия - раят на музеите и шоколада
Това твърдение не е преувеличение, тъй като Белгия е страната, в която най-големите забележителности са именно музеите - на шоколада, на пивоварството, на картите за игра, на музикалните инструменти, на марионетките и т.н. Нетипично нали, но пък притегателна сила за туристите. Не случайно Белгия се слави и като страната на шоколада и какаото. На година всеки белгиец консумира средно по 8,3 кг шоколадови и захарни изделия, наричани "пралини". Туристите в Брюксел могат да се насладят на специални екскурзии до исторически шоколадени обекти, които традиционно завършват в шоколаденото царство Манон, разположено в центъра на града. А провинция Намюр се смята пък за столицата на сирената.

Дворците - очарованието
на европейското кралство
Кралските палати, чийто интериор е съхранен и до днес, са другата атракция за туристите. Дворецът на крал Албер II в Брюксел е построен на мястото на някогашния дворец на Дуковете на Брабант, който е изгорял през 1791 г. Паркът на изгорелия палат сега е преобразен в пищна градина с геометрични линии. Интериорът в най-красивите салони е в стил Луи XVI, а червените дамаски, с които са украсени залите, се поддържат и до днес. Дворецът "Шоненберг" в Лаакен също е съхранил красотата на стара Европа. Замъкът е построен през 1785 г., но избухването на Френската революция обрича двореца на разруха. Спасява го Наполеон Бонапарт, който го купува за своя резиденция. В него най-забележителен е ансамбълът, съставен от Оранжерията и Зимната градина. Градината е покрита със стъклен купол с височина 25 м.

Антверпен - градът на диамантите
Във втория по големина белгийски град се намира най-голямата борса в света за продажба на диаманти. Всъщност тя представлява "град в града", който се охранява зорко от пазителите на реда, а за туристите остава само Музеят на диамантите. В Антверпен се намира и второто по големина пристанище на Европа с близо 40-километрови докове, които също са част от туристическите забележителности, тъй като един от първите докове е построен от Наполеон Бонапарт. Градът е съхранил и типичната фламандска архитектура.
Задължителни спирки в туристическата обиколка на Белгия са и градовете Брюж и Гент. Наричат Брюж "белгийската Венеция". Белгийците казват, че този град е символ на женската природа - с красиви къщи, бели дантелени перденца, с изящни мостчета и множество канали. А град Гент е пълна негова противоположност - крепости, бойни кули и средновековни военни укрепления.
Други реферати:
Мълниезащитна и заземителна инсталация
Електрообзавеждане на количка на мостов кран с асинхронен двигател с навит ротор
Изчисление на импулсен усилвател
Проектиране на осветителна уредба
Седемсегментен индикатор


Изтегли рефератаСедемсегментен индикатор - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия