Бенито Мусолини

Бенито Мусолини

реферат по история
Бенито Мусолини е роден на 29 юли 1883 г. в малко селце в Емилия-Романа (Довиа ди Предапио). От 1906 г. е селски учител в родния си край и като член на Социалистическата партия е под наблюдението на полицията. Когато започва Първата световна война, бързо е увлечен от шовинистичния поток и скъсва със социализма. През март 1919 г. Мусолини подготвя появата си в политическия живот начело на ново движение. Мусолини обявява своето движение за „антипартия", за да набере последователи сред недоволните от буржоазните партии и от вечната им политика на неизпълнени програмни и изборни обещания. Пред около 120 души, той предлага програма, приета от около 50 души, влезли във „Фашо ди комтзатименто" („група", „съюз за борба"). Програмата включва искания за избирателни права на навършилите 18 години, включително и жените, премахване на Сената, осемчасов работен ден, пенсиониране при навършени 55 години, прогресивно-подоходен данък, отнемане богатствата на религиозните организации и др. В статията към работническите маси по случай 1 май Мусолини добавя искане и за пенсиониране на жените на 50 години, осигуровки за болест и безработица, специални грижи за сакатите и инвалидите от войната, включително и осигуряване с жилища.

Програмата цели да увлече представители на най-различни слоеве и особено непросветените политически маси, които се поддават на социална демагогия. С еволюцията на фашисткото движение и с изясняването на политическата му физиономия радикалните елементи от тази програма се заменят с националистически лозунги. Мусолини противопоставя националната идея на идеята за класова борба и интернационална солидарност на експлоатираните, издигайки мита за нацията и държавата.

Според Мусолини и неговите последователи фашизмът е нова политическа система и социална етика, която иска да успокои озлобените от класова омраза духове. Само фашизмът щял да спаси страната от болшевизма и анархията. Разбрал, че не може да се превърне в „италиански Ленин", Мусолини ще се опита да стане „италиански анти-Ленин", който нямало да унищожи обществото - както направили болшевиките, а ще го „оздрави" чрез фашистката революция. Освен вестник и фашите, Мусолини се стреми да създаде и ударни отреди от облечени в черни ризи, брич и ботуши фашисти - „скуадристи" , които с маршове и демонстрации да привлекат нови членове, главно младежи, и да бъдат хвърлени в борба срещу социалистите. На младежта - „пролет на красотата", Мусолини обръща особено внимание. На нея е посветен фашисткият химн.

През 1921 г. ФДК се преименува в Национална фашистка партия (НФП) и приема нова националистическа програма. Лидерът залага на силна власт и държава и се връща назад във времето като се обявява за наследник на Цезар и го нарича "най-великият син на човечеството", "обединил в себе си волята на война и гения на мъдреца". Фашистите щели да възстановят миналото величие на Италия, като Мусолини се счита за наследник на Цезар. Френският социалист Бонкур подигравателно нарича Мусолини "карнавалния Цезар", очевидно заради непрекъснатото му театралничене и гримаси и различните му украшения.

През 1921-1922 г. фашистит постепенно покриват почти цяла Италия със своята терористична мрежа. За сплашване на съпротивяващите се те са готови на всякакви престъпления. Отношението на управляващите страната либерали и демократи към Мусолини е толкова благосклонно, че в наложилите се предсрочни парламентарни


Други реферати:
Етрополски манастир
Турция
Бургас
Доклад за Индия
Доклад за Китай, Индия и Япония


Изтегли рефератаДоклад за Китай, Индия и Япония - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия