Библията като елемент на манипулация от прастари времена

В настоящата курсова работа към “Техники на логическа манипулация” ще разгледам Библията като елемент на манипулация от прастари времена. Не настоявам да се съгласявате с мнението ми по темата, а да “погледнете” отвър написаното в книгата за да отгатнете “шифърът”. Не смятам също така да се вживявам в ролята на Дан Браун, да търся скрити послания зад видимото, а да представя своята позиция по въпроса за Свещената книга и релгията като цяло.

Някога много отдавна, още когато първите хора- Адам и Ева обитавали Райската градина, на бял свят се появило Дървото на познанието. Господ Бог забранил на хората да откъсват и ядат от неговите плодове, но не щеш ли един ден Ева била изкушена и подмамена от Змията да изяде една от сочните, червени ябълки. От този ден насетне, Бог изгонил своите творения като ги осъдил вечно да се скитат по земята в търсене на своето спасение. С това се поставя начало на Първородния грях, който “тежи” и над нас- наследниците на Адам и Ева.

Стореното от първите хора създава хаоса, в който човек продължава своето съществувание. Точно този хаос и безредие са тези, които именно книги като Библията идват да подредят. В превод Bible означава “хаос”, “безпорядък”. Сътворена от шепа хора Свещенната книга представя една от истините за света, споделяна най-вече от християни и в малка степен от юдеи. Тя е съставена от две части- Стар и Нов завет. В настоящата писмена работа ще се концентрирам върху Новия завет защото ми е повече познат. От идването на Йисус Христос до темата за Старашния съд.

Дали Библията е една добре замаскирана манипулация?

Би било нелепо да се изправя срещу Свещената книга и религията като цяло за да кажа, че са добре измислена лъжа. Не, това е безполезно. Това, в което виждам смисъл е да отида отвъд написаното за да разбера същността на учението. Както казах по-горе много, много отдавна неколцина хора са се събрали за да напишат историята на света. Също както праисторическите хора са имали своите митове и легенди, които са им давали сигурност в несигурното време, в което живеят. Както знаете те са били част от ежедневието на племето и са целели да обяснят съществуването на множеството природни явления, на другите в групата, на света като цяло. Какво по-лошо от това да живееш с мисълта, че си никой и нищо на този свят? Че нямаш корени и история, които да обясняват твоето съществувание? И още първите хора са съзнавали тази необходимост.

С течение на години, десетилетия, даже хилядолетия настъпва моментът, в който тази шепа хора решава, че е време да се даде отговор на всевъзможните въпроси на хората. Така те сътворяват една от историите- тази за Бога. Те все още не са знаели за произхода на света, но са заложили на идеята, че божество стои в основата на сътворението. Дали Бог съществува или не- е друг въпрос, на който няма да се спирам. Само ще кажа, че вярвам в идеята за Бога. И така, след Първородния грях те “сътворили”

Вавилонската кула, Ноевият ковчег и не на последно място частта за Йисус Христос и Страшния съд. Някой ще каже: “Да, но Библията е дадена на хората от Бог, а не е измислица.”. Обаче има множество доказателства, че тя е написана с човешка помощ. И безпорно е така. Според мен, тя идва да замести митовете и легендите, и е насочена към по-голяма част от населението за да го възпита в примирение, молитва


Други реферати:
Потомка
Шибил
Особености на българската литература през 30-те и 40-те години на миналия век
Бел Ами-Жорж Дюроа
Ниагара-чувства


Изтегли рефератаНиагара-чувства - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия