Бизнесът и войната

Войната е жизнено важна за държавата; въпрос на живот и смърт; път към оцеляване и гибел. Затова е нужно тя да бъде проучена.

По времето на Сун Дзъ държавите са печелили богатство и власт не чрез търговия, а чрез войни и държавническо изкуство. Водили са битки, завземали са градове и плячка. Съюзите са се създавали и разрушавали според обстоятелствата. Военното дело и дипломацията са били постоянна величина за държави, борещи се да оцелеят, борещи се за територии, растеж и напредък. Войната е била буквално „от жизнено значение за държавата.”

Но както самите ние се убедихме през XX век, войната носи не плячка, а тегло, не богатства, а разруха. Двете световни войни отнеха живота на милиони хора по света, опустошиха цяла Европа и голяма част от Азия, а в края победителите бяха по-слаби и по-бедни, отколкото в началото. По-късно, през четирите десетилетия на Студента война, за да възпрат комунизма, Съединените щати бяха принудени да изпразнят хазната си. Похарчени бяха милиони долари за въоръжаване, особено за развиващите се страни, които не можеха да си набавят оръжия сами. И чак в края на осемдесетте години комунизмът и планираната икономика бяха развенчани, Студената война бе прекратена и военното напрежение между суперсилите най-после спадна.

Военната конкуренция отслабна, но за сметка на това краят на Студената война роди икономическа конкуренция между отделните държави и между отделните компании, която се изостря все по-бързо. Глобалната конкуренция стана по-жестока, а лидерите на нациите и лидерите на компаниите разбират, че сега бизнесът е „от жизнено значение за държавата … пътят на оцеляване или гибел.”

Подобно на века на воюващите държави по времето на Сун Дзъ, светът на съвременния бизнес представлява настъпващ конфликт между компании, които се борят, за да оцелеят и преуспеят. Изправени срещу оскъдни и скъпосруваши суровини и непрекъснато променяща се обстановка, конкурентите търсят да уловят и най-незабележимото предимство. Междувременно изпълнителните директори и мениджърите се опитват да обуздаят буйния информационен поток, с който постоянно ги заливат маркетинговите проучвания и масмедиите. Прибавете и дебнещите всеки договор консултанти, които се опитва да продават истински стратегически


Други реферати:
Въздействие на добива на подземни богатства върху околната среда
Въздействие на нефтенето замърсяване върху животинския свят
Въздействието на ТУ върху околния свят
Църквата 15-17 век
Църковно–национална борба през Възраждането


Изтегли рефератаЦърковно–национална борба през Възраждането - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия