Бронхиектазна болестБронхиектазна болест

/ Morbus bronchiectaticus /Определение: Бронхиектазната болест представлява трайно и необратимо вродено или придобито разширение на големи и средни бронхи (лобови, лобулови и сегментни бронхи) Разширението е торбовидно, цилиндрично или смесено. Най-често бронхиектазиите са разположени в долните лобове на белите дробове. Много често те се възпаляват и тогава говорим за бронхиектазна болест, като бронхиалната стена и околната тъкан са възпалени. Като последствие от хроничен бронхит или като вродена аномалия се срещат торбовидни разширения на малките бронхиални клончета. В тези разширени бронхи се събира много секрет, затруднява се правилната въздушна циркулация. При бронхиектазиите наблюдаваме, особено сутрин, отделяне на изключително големи количества храчки. В медицинската литература това голямо количество се означава много сполучливо, макар и не много красиво, като експекторация „с пълна уста". Заболяването се причинява от разнообразни фактори - остри и хронични възпаления на бронхите, вродени или придобити аномалии и запушвания на бронхите и други.

Като усложнения могат да възникнат пневмонии, белодробни кръвоизливи, отравяне на кръвта, мозъчни абсцеси и други увреждания.Етиология и патогенеза: Бронхиектазиите биват:
І. Вродени:
1. Първични бронхиектазии – дължат се на вродени аномалии на бронхиалното дърво. Значение имат вирусни заболявания на майката, прекарани в първите месеци на бременността.
2. Вторични бронхиектазии – срещат се при:
   - синдром на Mounierr-Kuhn (трахеобронхомегалия) – липсва хрущял на бронхиалната стена;
   - бронхомалация (Campbell syndrome);
   - белодробна секвестрация;
   - синдром на Kartagener (цилиарна дискинезия) Налице е синуит, бронхиектазии и декстрокардия. Има дискинезия на цилиите и се нарушава транспорта на мукус към горните дихателни пътища;
   - муковисцидоза (кистична фиброза);
   - имунодефицитни състояния – хипогамаглобулинемия.
ІІ. Придобити бронхиектазии – възникват при:
1. Белодробни инфекции – хроничен бронхит, бронхиолит, пневмонии, туберкулоза и др. Налице е некротизиращо възпаление на бронхиалната стена, настъпва разширение на бронхите. В детска възраст значение имат инфекциозни заболявания като коклюш, морбили, грип.
2. Бронхиална обструкция от чуждо тяло, тумори, от увеличени вътрегръдни лимфни


Други реферати:
Теми и анализи за матура
Поетиката на Христо Смирненски
Човек и бог в апокрифа Ходене на Богородица по мъките
Проблемът за извисяващата сила в Ралица
Как Николчо се превръща в образ на родителите си (Маминото детенце)


Изтегли рефератаКак Николчо се превръща в образ на родителите си (Маминото детенце) - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия