Бронхиектазна болест

М.с. да следи:

-дишането

до подобряване на състоянието

-теглото.

-да се спазва постелния режим

-да се спазват предписаните назначения

М.с. поствя пациента в ортопнеично положение на тялото,осигурява чист въздух.При залежаване на болните –ежвдневна хигиенна обработка на кожата за избягванване на декубитуси /обтриване със спирт,талкиране и др.

Довършване на лечебния процес и проследяване

Контролните консултативни прегледи след изписване на пациента се отразяват в специален дневник/журнал за прегледи, който се съхранява в диагностично-консултативния блок на лечебното заведение – изпълнител на болнична помощ.

При диагноза включена в Наредбата за диспансеризация, пациентът се насочва за диспансерно наблюдение, съгласно изискванията на същата.

Прогнозата на неусложнените бронхиектазии е добра. Прогнозата при възпалените бронхоектазии и при усложнения (пневмония, абсцес, амилоидоза и други) е сериозна и неблагоприятна.
Профилактиката се състои в избягване на предразполагащи и инфекциозни фактори, които предизвикват възпалителен процес. Препоръчват се закалителни и физикални процедури. Забранява се тютюнопушенето. Предприема се санация на инфекциозни огнища (тонзилит, синуит, отит, зъбен гранулом и други).7Други реферати:
Форми на обучение по български език.
Формиране на Българския народностен език
Шотландска кръв
Психология на развитието на човек в детската градина
Изчезващите езера


Изтегли рефератаИзчезващите езера - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия