Будизмът в средновековна Индия

7


Будизмът в средновековна ИндияТри са религиите, които се намират в постоянно притивоборство една с друга – будизъм, християнство и ислям. Те са наречение „световни” религии. „Световните” или наднаросностните религии са сравнително късно формирало се явление в историята на религиите. Хората започнали да се обединяват помежду си като единоверци независимо от своето рожденно място, независимо от езика който говорят и независимо на коя страна са поданици. Будизмът е най-ранно появилата се от „световните” религии. Той е играел и играе в историята на народите от Азия изключителна роля, аналогична на тази, която е имала християнството в Европа и исляма в Близкия и Средния Изток и в Северна Африка.

Произходът на будизма не е изяснен. Първите писмени паметници свързани с будизма, които са открити се отнасят от III в. пр. н.е. при царуването на цар Ашока. Но по това време будизмът е била вече утвърдена религия със своя оформена църковна организация, догматика и традиция. В последствие с течение на времето се събрало голямо количество будитска религиозна литература. Най-голям интерес предизвиква т.нар. Палийски канон. Това са книги, които са написани на езика пали и съхранявани сега в Цейлон. Палийският канон се нарича още типитака ( от санкридското трипитака, което означава буквално „три кошници” ) и се състои от три части: Виная – питака, това е сборник от древни канонически правила на будитските общини; Сута – питака, което представлява сборник от беседи и мисли на Буда; Абидарма – питака, което е сборник с метафизични разсъждения.

В най-древните будитски легенди се разказва за Буда, който е основателя на тази религия като за реален човек, живял около VI – V в. пр. н.е в Северна Индия, където проповядва своето учение. По късно в създадените фантастични предания се разказва за Буда като за велико божество, за чудесата съпроводили раждането му на земята и за предишните му превъплащения. Според Палийският канон, основател на будитската религия бил синът на царя в една малка североиндийска държава. Той произхождал от рода Шакя и е родил в град Капилаваст, в подножието на Хималаите. Казвал се Сидхартха, а по късно станал известен с името Гаутама.

В основни линии будизмът е идеята за човечеството в страдание и нуждата от богове за избавлението. То само по себе си носи идеята за просветлението, а пък идеята за страданието, сама по себе си завъртява Колелото на Правдата, която идва да донесе спасението, а то е основата на Нирваната.


Други реферати:
Стопанско-географска характеристика на Естонската република
Странджа - природно богатство, археологическо наследство, духовна култура, туризъм
Стратегия за развитие на туризма в община Троян
Създаване и дейност на асоциация Планини и хора.
Състояние на водите.


Изтегли рефератаСъстояние на водите. - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия