Човек вижда толкова, колкото знаеЧовек вижда толкова, колкото знае
Немският поет и мислител Йохан Волфганг фон Гьоте е казал: „Човек вижда толкова, колкото знае”.

Човекът се лута по трудни пътища, изкачва стръмни върхове, стъпва, пада, става, отваря нови врати, а други затваря. И всичко това е породено от жаждата му за знание. Защото колкото повече знае, толкова повече вижда.

Човешкият род винаги е живял с поглед, вперен напред. И силата на този поглед се определя от знанието.

Животът е знание. Знание за това какво се случва край човека и защо то го подтиква към търсене на още по-голямо познание. Отваря му още по-големи хоризонти. Ако се огледа около себе си ще види, че всичко, което има в своя дом и в своя живот, го дължи на знанието, което го води по стълбaта на развитието. Всяка негова мисъл е продължение на онова, което е научил от другите. Всяка негова разумна стъпка съчетава знанието с целеустремеността му. Пътят на човечеството е път към познанието.

Само човекът може да бъде творец – да подрежда света около себе си и да го прави по-удобен и разбираем. Колкото и да е многообразен, светът е познаваем, стига човешкият ум да бъде облечен в знание.

Човекът се стреми да знае и има смелост да знае. Знанието е сила. Жажда. Жажда за живот, енергия и борба. Жажда за още, още и повече, и все повече. Жажда да покорява, да се учи, да се бори, да предава енергията си, да помага. Жажда да види невидимото, непознатото, нереалното.

Древногръцкият философ Протагор е казал: „Човек е мярка за всички неща – на съществуващото, защото съществува и на несъществуващото, защото не съществува”. Човекът расте, върви и открива стъпка по стъпка целия свят, спазвайки девиза на Новото време: „Познай себе си”.

В началото (при раждането) знанията му приличат на малка капчица, част от вселенското познание. От малка частица, капчицата се превръща в по-голяма, среща се със свои „събратя”, учи се от тях на това как да става по-голяма, по-здрава и по-силна. След време намира своето място сред подобни на нея капчици и заедно се превръщат в едно неизменно цяло. Това сливане на сходни енергии, сили, знания и опит ги превръща в “мощна машина”, способна да “произведе” уникални и вековни познания за света, хората и живота. Достигнала своя апогей, тя се “излива” върху всичко и всички. Целта й е да предаде мъдростта си на по–малко развитите същества, да се “разлее” над тях на малки частици. После всяка една


Други реферати:
Проект за тест по естетика на образователната среда
География на туризма-тест
Примерен тест по география
Тест по география
Тест по География


Изтегли рефератаТест по География - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия