Църквата Св. София

Твърде малко са останали сградите в София, които имат старинен характер. Бързото разрастване на града след Освобождението, новите и разнообразни нужди и усилената строителна дейност, едва смогваща да удовлетвори постоянно растящите изисквания, са само една част от причините направили днешната българска столица градq без строителни традиции, в който се наблюдават смесица от стилове.

От съвременния вид на града по нищо не личи, че това е град с двадесетвековна история, който в продължение на толкова столетия, при различни народи и условия, е играл ролята на първостепенен духовен, административен и търговски център на голяма част от Балканския полуостров.

Едва се намират днес в София няколко сгради с монументален характер, между който най-голям интерес във всяко едно отношение представлява църквата „Св. София”.

Тази църква има изключително значение за града. От времето на своето построяване до днес, тя е продължавала да бъде най-видната сграда в столицата, устоявайки на всички разрушителни набези в продължение на столетия, тя символизира миналото и трайността на самия град. С основание се твърди, че историята на църквата е история на София – всички по-значителни събития са налагали своя отпечатък върху сградата. Бившата митрополитска църква има и главна роля в промяната на името на града от средновековното Средец – образувано по народно етимология от старото име Сердика – в София. Давайки днешното име на столицата, църквата се превръща и в неин символ.

Тя се издига в североизточната, най-висока част на София. Днес е обградена от високи постройки. Най-впечатляващ е разположеният в непосредствена близост храм-паметник „Св. Александър Невски”, чийто купол се издига с още около 25 метра над „Св. София”. По времето на Освобождението през 1878 г. „Св. София” се е падала почти извън града. На юг от нея са се издигали турските казарми, които са били унищожени от пожар още през 1879 г.


Други реферати:
НАТО като гарант за сигурност
Политическата система на обществото. Същност и еволюция
Размразените конфликти в Южен Кавказ
Реч на Конрад Аденауер
Политическите идеи на Адолф Хитлер според глава Х от книгата Моята борба


Изтегли рефератаПолитическите идеи на Адолф Хитлер според глава Х от книгата Моята борба - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия