Депресия и самота

Депресивните разстройства обикновено се разглеждат в спектъра “психобиологични дисфункции, които варират значително по тежест, честота и продължителност. В единия край на спектъра е изживяването на нормална депресия – преходен период на тъга и умора обикновено в отговор на ясно идентифицируеми стресори. В другия край се намират редица прояви, включително психотична депресия, при които човек не само страда от тъга и отчаяние, но може да загуби контакт с реалността и да развие налудности, халюцинации и тежка двигателна и психична ретардация”.

Съществуват различни психологически и психиатрични подходи, изучаващи депресивните състояния. Еднодименсионалните подходи класифицират един тип разстройство, което варира по тежест, докато подходите, работещи с две дименсии, противопоставят двойки типове депресия, като например “невротична” и “психотична” или “екзогенна” и “ендогенна”.

Според различни епидемиологични изследвания определени депресивни синдроми могат да се свържат с определени сегменти от популацията.

Депресивните състояния са широко разпространени.Те идват на второ място след астеничните.Всеки човек през своя живот е имал по-леки или по-тежки депресивни изживявания, които могат да бъдат съвсем нормално психично явление.За разлика от тях депресивните синдроми, макар и твърде разнообразни по облик и протичане, представляват недълбоки нарушения и засягат най-леките регистри на психопатологичните разстройства.

Възникването на депресията се отдава на различни причини, но съвременното разбиране за генезата на разстройството отчита влиянието на множество фактори – биологични (генетични), психологични, социални.

Когато някой е депресиран до степен, в която се нуждае от професионална помощ, той изпитва повечето от следните симптоми:

1) Депресивно настроение през по-голямата част от деня и през повечето дни.

2) Анхедония (подчертана липса на интерес или удоволствие от всички или повечето дейности)

3) Значителна загуба на тегло или значително напълняване без да се правят опити за това, както и намален или увеличен апетит.

4) Намален сън или прекалено много сън.

5) Физическо чувство на възбуда или мързеливост

6) Умора или липса на енергия.

7) Чувство на безполезност или прекомерна вина.

8) Трудност при концентрация.

9) Повтарящи се мисли за смърт или самоубийствоДруги реферати:
Характеристика на публичното право
Централната власт и централните медии като техни говорители
Символика на паяка
Традиция в бяло и червено
Символика на талисмана


Изтегли рефератаСимволика на талисмана - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия