Дервишово семе и Преди да се родя

Дервишово семе и Преди да се родя

Моята позицияТемата за сблъсъкът между родовите повели и желанията на отделната личност са осножана много произведения.Те разглеждат избора на човека и пражото му на такъж,какъвто е в разказа „Дервишово семе” и повестта „ Преди да се родя”.

В родът има пражила,които се изисква да бъдат спазвани,защото така е било векове наред,а желанията на отделната личност не се вземат под внимание, защото в стремежа си към оцеляване родът потъпква личното мнение.Тази тема е разгледана и в двете произведения.

Зад всеки човек „седи” семейството му,което го подкрепя и обича,което представлява неговия родов свят,от който той е неделима част.

Родът в двете произведения е представен чрез ирония и подчинение „крив ли беше дядо-няма да го съдя”,”баба си познаваше дяда- не ми отвърза”,”както мнозина от рода,не бе от умните”,”хората нямаха особено добро мнение за нашата почтена фамилия”.Както в Дервишово семе така и в Преди да се родя младите не са имали право на избор,а точно технте родители са им казвали за кого да се оженят,защото така е повелявал народа. „тази зима ще те женим”,”вапцани или сури...друго питане не ме попита,баща ми нямаше да се сети да я свърши сам тая работа”.Подчинението на родовия свят и неговата представа за сватбата и семейството са отхвърлени еднакво сило чрез сарказма и драмата.

Двата начина за отричане разкриват егоизма на родовия свят и повелите му.Тяхната цел е не щастието на семейството, а продължителността му.


Други реферати:
Промоция на туристически дестинации и продукти
Реинженеринг на процес в хотел
Социален и здравен туризъм
Столична система за качеството на Берлин
Поява и развитие на теорията за туризма


Изтегли рефератаПоява и развитие на теорията за туризма - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия