Димчо Дебелянов-Миг

Миг”

Димчо Дебелянов


Стихотворението се опитва да разгадае тайните и бляновете на душата. Уморен от земните страсти, човешкия дух жадува за успокоение и блаженство. Иска да постигна абсолютната хармония. Очаква Божието откровение, за да познае себе си. Човекът обаче пропуска мига на просветлението и болезнено осъзнава трагичната непостижимост на познанието. Съществуването му отново се връща към безвремието, към умората и самотата.

Началото на стихотворението „Миг” въвежда в една значеща картина на неопределеност и неведение:


Дали се е случвало нявга – не помня,

не знам – ще се случи ли...


Отрицанието очертава разколебаната същност на човека, загубил своята идентичност, своята цялостност и устойчивата си престава за битието. Той е скръбен и меланхоличен, угнетен и отчужден от света „Тъжен и морен, аз плувах самин из тълпата огромна.”

Изгражда се представата за лишеност от конкретност място и време. Азът броди из някакъв митологично неопределен град, в който властват низките страсти и покварата. Този „огрешен и позорен” град се обвързва асоциативно с идеята за злото и препраща към паралел със страрозаветните Содом и Гомор. Очертана е гротескова деформация на човешката същност


Мъжете там хилави воини бяха,

жените – отвъргнати, неми сирени....


Изконните символни значения са елиминирани, за да се открои духовното изобличаване на човека на фона на една деформирана ценностна система.

Лир. Аз усеща себе си различен, тъй като е пожелал да се докосне до познанието и да получи просветление с више. Той е ситуиран сред „тълпата огромна” , но в същото време сякаш е в ничието пространство между нямото небе и шумната глъчка, между божественото „горе” и тленното „долу”. Азът е еднакво далеч от двете, осъден да обитава греховното земно пространство и да копнее по непостижимото небе.


Други реферати:
Какво е DNS
Информетрия–възникване, развитие и предмет на дейност
Класификация на софтуерните технологии
За поддържащите Web файлове и хипервръзките
Интегрални схеми


Изтегли рефератаИнтегрални схеми - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия