Димитър Талев

Димитър Талев

(1898 – 1966г.)

Железният светилник”


  1. Биография:

Димитър Талев Петров – Палисламов е роден в град Прилеп на 01 септември 1898г. Бащата – ковач умира, когато Талев е на две години. Заради войните, учи с прекъсвания в Прилеп, Солун, Скопие и Стара Загора. Завършва гимназия в Битоля. Учи по един семестър медицина в Загреб и философия във Виена.

През 1920г. се установява в София и завършва Славянска филология в Софийския университет. Зпаочва издателска, журналистическа и коректорска дейност. Издава в. „Македония” – орган на дясното крило на ВМРО.

След 09 септември 1944г. е изключен от СБП за „великобългарски шувинизъм” и е реоресиран. Въдворен е на работа в „мини – Перник”, а по – късно е изпратен на лагер в Бобовдол. През 1948г. цялото му семейство е изселено в Луковит и там Талев написва романа „Железният светилник”.

През 1952г. е реабилитиран, защото „публично се разкайва” за грешките си. Цялото му семейство се завръща в София. През последните години от живота си получава редица признания – Димитровска награда за литература, избран е за народен представител и получава званието Народен деятел на културата.

Димитър Талев умира на 20 октомври 1966г. в София.


  1. Творчество:

  • 1925г. – книгата „Сълзите на мама”;

  • 1928 – 1930г. – трилогията „Усилни години”;

  • 1952 – 1966г. – тетралогията: „Железният светилник” (1952г.), „Преспанските камбани” (1954г.), „Илинден” (1953г.) и „Гласовете ви чувам” (1966г.);

  • 1935 – 1940г. – издава няколко сборника с разкази и романа „На завой”;

  • 1958г. – трилогията „Самуил”;

  • 1962г. – повестта „Братята от Струга” и романа „Хилендарския монах”;


  1. Жанрови особености на романа „Железният светилник”:

Представлява исторически епос с елементи на социален роман, който акцентира върху тематиката за семейството, чрез което е пресъздадена историята на цялата общност. Като цяло обаче четирилогията е семейна сага за фамилията Глаушеви. Проследени са три поколения (Стоян, Лазар и Борис), чийто живот преминава през размирното време на Възраждането и борбата за самоопределяне на Мизия.

В центъра на романа „Железният светилник” са семейните взаимоотношения, националната борба и социалните конфликти. Именно затова много критици сравняват този роман с „Под игото” – и двата романа поставят в центъра въпроса за историческата участ на народа през Възраждането.


  1. Родовото време:

В основата на сюжета стои историята на рода Глаушеви, чиито нишки са пряко свързани с големите исторически промени по онова време. Така се създава


Други реферати:
Описание на град Русе
Сърбия и Черна гора
Региони-обща характеристика
Релеф на САЩ
Растения и животни в Родопите


Изтегли рефератаРастения и животни в Родопите - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия