Долекарска помощ

Долекарска помощ


Във всяко предприятие или фирма при наранявания или внезапно заболяване трябва да бъде оказана първа помощ.

По всяко време трябва да има запаси от готови за употреба и в безупречно хигиенно състояние най-важни средства за обработване на рани, за спиране на кръвотечения и за поставяне в състояние на покой, поставени в лесно достижима, плътно затворена срещу прах и ясно обозначена аптечка за оказван на първа помощ.

Видове травми

Могат да се получат следните видове травми:

1. Рани – това са увреждания на меките тъкани, при което се нарушава целостта на кожата и слизестите обвивки на човешкото тяло под действието на механични, физични и химични фактори. При уврежданията могат да бъдат засегнати и други органи – кръвоносни съдове, мускули, нерви, кости и др. Съществуват следните видове рани:

 • Контузни

 • Разкъсто-контузни

 • Порезни

 • Прободни

 • Огнестрелни

 • От ухапвания от насекоми и животни

Раните бързо и лесно маже да се замърсят и да се получат усложнения. Най често срещаните усложнения са инфекциите. Характерно за тях е зачервяване, оток, усилена болка. Може да се получи треска, висока температура, обща отпадналост, учестен пулс.

Тетанус - инфекция получена при рани, замърсени с ръждиви пирони, дървени трески, земя /тор/, ухапвания от животни. Инкубационният период от 1 до 30 дни. Проявява се с трайни гърчове на лицевите мускули, затруднено дишане, учестен пулс, повишена температура. Пострадалият трябва да бъде ваксиниран против тетанус. Ако не се потърси помощ, смъртта настъпва от задушаване.

 • Гангрена /газова инфекция/ - характерна е при разкъсно-контузни те рани на горните крайници и седалището. Развива се много бурно и бързо със силни болки в раната, ускорен пулс, повишена температура, оток, затруднено дишане, кожата е бледа, лъскава, с кафяво-бронзови петна. Необходима е спешна помощ, в противен случай настъпва смърт от сърдечна слабост.

 • Първа помощ: - чуждите тела по възможност не се отстраняват, защото може да причинят допълнителни наранявания и разкъсване на кръвоносни съдове. Обработката е от вътре на вън. Поставя се стерилна превръзка, като се използва стерилен превързочен пакет, стерилна марля, чисти кърпи, лепенки, анкерпласт и др. като се внимава за допълнително замърсяване, лепенките се използват за малки и не силно кървящи рани. Големите, силно замърсени и


  Други реферати:
  Тест по английски за 5 клас
  Тест по английски език от 1 до 5 урок от Gold учебник
  Рrogress test units 6-10
  Test in English 5th class-1st test-Тест по английски за 5 клас
  Примерна матура по английски език


  Изтегли реферата  Примерна матура по английски език - Facebook Image
  Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия