Едногърба камила

Едногърбата камила е тревопасно животно., приспособено към екстремните условия на живот в пустинята. Тя е едно от малкото едри топлокръвни животни, които не могат да се заровят в земята, за да се скрият от горещината, а и няма достатъчно сянка, където да се разхлаждат. Ето защо през деня те понасят затопляне и над най-подходящата за тях температура, а през нощта издържат на охлаждане под тази температура. При същите условия други по-дребни животни трудно биха преживели. Едногърбите камили имат светла окраска, която по-малко привлича слънчевата светлина и не се затопля толкова много, колкото при животните с тъмно оцветяване. Те често са раздразнителни. Това се случва, когато е прекалено горещо. 
Едногърбата камила е с дължина от 2,2 до 3,4 метра; пълната ъ височина възлиза на 1,8-2,1 метра и тежи между 450 и 650 кг.
За да се предпази от пясъка, клепачите на окото на камилата се затварят автоматично в случай на опасност като ефикасно предпазват очите й. Освен това, носът и ушите й са покрити с дълги косми, с цел да предпазят животното от пясъка и прахта в пустинята. 
Едногърбата камила има също така много по-гъсто съдържание на носна слуз, от колкото при човека, като това ограничава загубите на водна пара при издишване.

Устните на едногърбата камила са твърди като каучук и това й позволява да яде корените на някои пустинни дървета (предимно на акацията).

Едногърбата камила притежава термоизолираща козина, която предпазва тялото й от разнообразните климатични условия в пустинята (горещина през деня и студ през нощта) и запазва също така загубата на вода от тялото. Едногърбата камила има способността да променя вътрешната температура на тялото си (между 34 и 42°С), в зависимост от външната среда. Това й помага да устоява на горещината и загубата на вода. Температурата й намалява през деня и се покачва през нощта. Благодарение на гъстата си козина, едногърбата камила в Азия може да оцелее при екстремни температури от + 50°С през лятото, до - 50°С през зимата.

Сомалия е основната страна, в която се отглеждат едногърби камили. Популацията от този вид достига близо 6 милиона животни. В действителност, те са почти толкова, колкото са и жителите на Сомалия. След това идват Судан (3 милиона едногърби камили), Етиопия, Мавритания и Индия (с около 1 милион във всяка страна). Общо те наброяват повече от 20 милиона в света.


Други реферати:
Историография
Исторически преглед на корпоративния мениджмънт до появата и утвърждаването на стратегическото управление
Историческо развитие на системата на международните отношения.
История
История


Изтегли рефератаИстория - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия