Елин Пелин-живот и творчество-Ветрената мелница

Елин Пелин

Живот и творчество

Ветрената мелница


(1877 – 1949)


Елин Пелин е забележителен писател, чиито произведения – прекрасни със своя жизнеутвърждаващ дух, живи образи, художествена простота и виртуозен език, живеят в нашето национално съзнание редом с безсмъртните творби на Ботев и Вазов.

Наричат обикновено Елин Пелин „художник на българското село”, наричат го и „певец на селската неволя”, и още – „певец на земята”. Този голям майстор на българската проза наистина съчетава в произведенията си белезите и на други изкуства – живопис, музика и поезия, сътворявайки художествен свят, завладяващ със своята красота и привлекателност.

Рожденото име на писателя, роден в с. Байлово (Софийско) през 1977 г., е Димитър Иванов, което той заменя с поетичния псевдоним Елин Пелин, заимстван от популярна народна песен. Пелин – тази горчиво–сладка билка, става символ на цялото му творчество.

Преди да се утвърди като писател, Елин Пелин кандидатства в Рисувателното училище в София, а също така подава молба за актьор в театралната група „Сълза и смях”.Писателската дарба надделява обаче в него и той поема попрището на писател.Като учител в селото написва първите си значителни разкази: „Напаст божия”, „Ветрената мелница”, „Гост” и др. След 1899 г. се премества да живее в София и там се отдава на богата културно-писателска дейност. Издава списание „Селска разговорка” (свидетелство за дълбокия му интерес към социалните проблеми у нас), работи в Университетската библиотека, в Народната библиотека.През 1907 и 1908 г. е изпратен заедно с Пейо Яворов за няколко месеца от министъра на просветата проф. Иван Шишманов във Франция да се запознае с европейската култура. По време на войните (1912 – 1918 г.) е сътрудник на списание „Отечество” и вестник „Военни известия”. Редактира заедно с Александър Балабанов в. „Развигор”, а от 1926 до 1944 г. е уредник на музея „Иван Вазов” в София.

През цялото това време Елин Пелин пише и издава произведенията си, поместени в сборници: „Разкази”,том I (1904), „Разкази”, том II (1911), „Избрани разкази” (1922). Писателят е автор на двете повести „Земя” (психологическа творба за гибелните последствия от обсебващата собственическа страст/ и „Гераците” – социално–психологичско произведение за рухването на старите нравствени ценности под влияние на новия социален живот. Други творби на Елин Пелин –


Други реферати:
Развитие на осигурителните публични системи
Европейска публична администрация
Интернационализация на публичната администрация в Европрйски съюз
Лекции по дисциплина Политика и публична власт
Публична администрация


Изтегли рефератаПублична администрация - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия