Есе на тема “Боклукът в София”

Есе на тема “Боклукът в София”


Боклукът в България или по-точно във “визитната й картичка” – София, е все още непреодолим проблем. Той не подлежи на дълги дискусии, защото има само едно мнение по въпроса – никой не желае да живее в сметище. И все пак няма решение за сега. Всички се питат в кого да търсят вината, къде е проблема и съдят държавата ни, но нали държавата сме самите ние. От нас зависи. Защо не направим нещо?

Всички софиянци, които чуят, че планират сметище в близост до квартала им правят стачка или жива верига и саботират по всякакъв начин дейността. След това нещата се задълбочават, боклукът се трупа и си няма “дом”, в който да се прибере. В крайна сметка всички са недоволни и пак се започват бунтовете и оплюването на нашата прекрасна държава. А заслужава ли го тя? Защо хулят името й, а не упрекват себе си?

Защо не направим нещо? Ами ние правим много и след това само намираме на кого да прехвърлим “честта” да отговаря вместо нас. Никой не може да се похвали с това, че не е изхвърлил опаковка на улицата или фас, а може би обелки от семки, нали така? И след това вървим и се чудим какво става, нали спряхме камионите с отпадъци, защо е всичко това? Какво прави този боклук на детските площадки, пред блоковете, а да не говорим за кофите – това са места, около които се хвърлят боклуци.

Може би, просто хората имат нужда да се оплакват за нещо, да са недоволни и да си търсят виновник, а всъщност боклукът да им харесва. Някои ще кажат, че не е така и аз съм от тях, но няма друго логично обяснение. Във всички европейски държави хората имат по-високи стандарти или по-голямо самосъзнание. Недопустимо е да има хартийки по земята. На тях им е неудобно да си изхвърлят дори дъвката, камо ли нещо повече, а ако някой си позволи волността, бива санкциониран от закона (още нещо, което ние нямаме). Наистина ли не можем да бъдем поне в едно отношение и ние примерни, наистина ли трябва да живеем, едва ли не, в срам от това, че сме българи. Нали стихотворенията, които децата учат в училище са, за да възпитат у тях гордост, за да обичат и уважават себе си и държавата ни. Тогава защо не ни дават възможност да сме горди? Дали ако тук направят най-модерната фабрика за преработване на отпадъци проблемът ни ще е решен? Едва ли, поне докато самосъзнанието ни не се промени. И самите ние не помогнем за намирането на място за сметище. То никога няма да е подходящо някъде, но все пак, трябва да има такова. А ако ние не можем, то тогава нека оставим правителството да намери място. След това всичко зависи от нас. В крайна сметка на нас са ни нужни само повече кошчета, които да използваме... Единственото, което се иска от нас е да обичаме и уважаваме себе си, да имаме закони и правила, които да опазваме като всички хора по света.

Наистина е лесно да се напише с няколко думи, но дали ще е така лесно да се изпълни... Можем ли да докажем на себе си, че заслужаваме един по-добър свят? Аз мисля, че можем, стига само да го искаме.


Други реферати:
Реферат за Република Унгария
Полша
Планинска природна област
Резерват Сребърна
Природни феномени в България


Изтегли рефератаПриродни феномени в България - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия