Есе на тема шестата Божа заповед „Не убивай!”

Не убивай!


Шестата Божа заповед гласи: „Не убивай!” , заповед, която се основава на факта, че човешкият живот е дар от Бога и този живот може да бъде отнет само от онзи, който го е дал.

В днешно време се извършват много престъпления. Светът вече не е пълен с хора, борещи се за патриархални и родови ценности. С напредване в науката, все по-малко стават вярващите в това, което е невидимо за окото. Но според мен тази заповед трябва да се спазва дори и от атеистите. Не случайно намира мясно и в съвременото законодателство.

Няма нищо по-ценно от човешкият живот. Аз вярвам, че всеки е дошъл на Земята с някаква мисия. Чрез отнемане способността на коя да е личност да си я изпълни, ние противоречим на Бог. Нанесли вреда на някого, неознаваме че нанасяме врада най-вече на себе си. Бог чрез съдбата винаги ще намери начин как да ни накаже. Най-малкото, едно убийство ще лежи на съвестта ни цял живот. Другият няма да е тук; него няма да го боли; не той ще е този,за който животът ще се превърне в просто съществуване; не той,а ние ще бъдем тези,превърнали се в чудовища; тези,който ще изгубят способността си да изпитват сладостите на живота. Да – не се живее лесно с мисълта че сме убийци. Дори и непредомишлено, убийството си е убийство. Дали в резултат на наша немърливот, или на самозащита, мисълта че сме отнели човешки живот може да ни лиши от сън за дълго време. Без съмнение! А едно най-лощите неща – то това е нарушената вътрешна хармония.

Още по-голям ще е грехът обаче, ако е отнет нечий живот умишлено. Без значение дали злодеянието е извършено по твоя или чужда заповед, ти си лишил един човек от най-скъпия дар на този свят – правото му да живее. За мен това е дело на хора, изгубили човешкото в себе си; хора, на който ние-душевночистите трябва да помогнем. Защото някои казват: „Убииството на убиец не е престъпление.” ,но дали наистина е така? Нима когато сторим същото злодеяние не се превръщаме в едни от тях? Ето, че отмъщението не винаги е най-доброто решение.

Други реферати:
Отчитане на финансовите средства
Ценностно развитие на учениците
Отчитане намалението на материалните запаси
Ценностно развитие на учениците
Основни моменти застъпени в МСС 16


Изтегли рефератаОсновни моменти застъпени в МСС 16 - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия