Европейска кухня

Австрийска кухня

Гостоприемна Австрия се слави с много напреднала гастрономия. Типично за Австрийската кухня е употребата на лук в голямо количество (Виенски гулаш, Виенско печено, сосове), с предпочитание се ползва гъшата мас. В Австрия често се ядат сладководни риби, готви се шаран, пъстърва, щука, сом.


Много са австрийските специалитети, придобили международна известност. Във всички европейски страни е познат Виенският шницел, много вкусни са тиролските шпекови кнедли със зеле, Виенските кнедли с извара, царските палачинки, Виенските кифли, шупналите кнедли с мармалад, "бедният рицар", мармаладовите варенки, ябълковият шрудел (приготвен с много стафиди), "скритите" ябълки, тортата "Сахер", Виенското кафе и т.н.
Английска кухня

И до ден днешен английската кухня пази кулинарните традиции на "островното царство", макар че вече се чувства влиянието на Европа, преди всичко на френската кухня. Всички ястия се приготвят по най-опростен начин. Ударението се поставя върху хранителността и биологичната стойност.


Жителите на британските острови приготвят чудесни супи. Месото, главно говеждото и овнешкото, се приготвя най-често на грил или печено. Във всички менюта по света ще намерим английски бифтеци, ростбифи и черен дроб. Характерният вкус на печеното месо се постига с най-различни сосове, приготвени домашно или индустриално. Известни са доматеният сос кетчуп, уорчъстърският сос, сосът табаско. Чудесният къмбърлендски сос намери приложение в цял свят. Овнешкият бут най-често се поднася с желе от френско грозде. Обичани са домашните и дивите птици, главно пуйките и патиците. Телешкото месо е на мода. Често присъствие в менюто имат сладководните и морските риби. Приготвят се по различни рецепти, най-вече варени или на грил. Поднасят се с доматен, гъбен или бял сос, освен това се консумират печени, задушени с различни подправки и като плънка на солени тестени ястия. Особено популярни при това подчертано качествени в Англия са стридите.


Консумират се много зеленчуци, но най-предпочитани са зелето, грахът, карфиолът, аспержите, мокровите. Приготвят се по различни начини, често само леко се задушават в подсолена вода и се поднасят без никакви подправки. Разпространени са бобовите растения (особено фасулът), които често се пекат. Почти не се използува чесън за подправяне на ястията. Специалитет на английската кухня са различните видове солено тесто с месо, сандвичите, солените и сладките пудинги. Сандвичите се поднасят при следобедната закуска, към предобедния чай, като елемент на вечерята.Английската закуска — здрава, разнообразна и хранителна, се състои от няколко блюда. Сервират се не само месо, риба, дреболии, пържена сланина или шунка, но и варени и пържени яйца, пушено месо, овесена каша, бял хляб, масло, конфитюр, сок, плодове и чай.


За сметка на това обядът е лек и опростен — сандвич с варено яйце, парче говеждо месо, шунка, птица, пържена риба, зеленчукова салата, хляб или кифла и няколко чаши чай.


Следобед всеки англичанин намира време за своя „файв о'клок". Към чая се предлагат сандвичи и сладкиши в най-разнообразен асортимент.


Най-хранителна е вечерята. Поднася се любимото овнешко или говеждо месо, риба, птици, освен това малка порция картофи, различни сосове, много зеленчуци. Често се сервира супа, леко предястие и десерти, главно плодови.


Други реферати:
Едип цар и Антигона-анализ
Двубоят между Ахил и Хектор-двете лица на героизма
Илиада–знание за живота на древните
Илиада-поема за гнева и помирението в Ахил
Прикованият Прометей-Сюжетът на драмата и хуманитарните търсения на времето


Изтегли рефератаПрикованият Прометей-Сюжетът на драмата и хуманитарните търсения на времето - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия