Феодална Европа

Феодална Европа

<Графът попита бъдещия си васал дали иска да стане негов човек без уговорки и последния отговори: “Искам!”, после, хванати за ръце , се съюзиха с целувка. След това поднасящия почитанията си се ангажира така: “Обещавам в името на вярата си от този момент да съм верен на граф Гийом и да храня към него изцяло добросъвестно и честно почитание” и се кале над мощите на светиите.>

Този текст от 1127 г. описва клетвата на фламандски рицар пред Нормандския херцог Вилхелм Завоевател: с нея рицаря става храненик, верен васал до живот, а херцогът – негов сюзерен. По-могъщия ще пази по-слабия, който в замяна ще му служи. Клетвата е свещена, защото се произнася пред мощите на светците. Нарушаването й е сериозен грях.

Церемонията е почти същата от епохата на Каролингите: коленичилия мъж в своите, изправя го и с целувка скрепяват съюза си. После подава на новия си васал шепа пръст и зелено клонче, символ на имението, което ще ръководи от негово име. Това имение се нарича феод, оттук и термина “феодализъм”.

Кълновете му са по времето на Карл Велики, но се установява действително към края на десети век заради нарастващата несигурност. Нашествията и непрестанните войни рошат централизираната организация на Карл Велики. Каролингската армия не е ефикасна срещу бандите на викингите и унгарците. Всеки трябва да се отбранява на място и този, който притежава железни оръжия и дървена кула, оградена със стобори, става единствения водач в очите на населението. Така господарите, способни да отбраняват земята си и да издържат войска, стават все по-могъщи.

В края на десети век благородниците си разделят правата на краля: да събират данъци, да свикват войска и да раздават


Други реферати:
Национална сигурност
Почви на България
Предбалкан
Природата на моя роден град
Проблеми на световните ресурси


Изтегли рефератаПроблеми на световните ресурси - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия