Физиологично действие на етилов алкохол

Физиологично действие на етилов алкохол


Алкохолните напитки съдържат етилов алкохол – вещество, което потиска нервната система, забавя пеакциите и спада към групата на веществата с успокояващои хипнотично (сънотворно) действие.

Етиловият алкохол е най-старият наркотик, известен на хората от незапомнени времена.Дълго се е смятало, че тои не причинява сериозни последствия за човешкото тяло и психика.Днес обаче се знае, че той уврежда редица органи и системи.

Едновалентните наситени алкохоли действат върху човешкия организъм като наркотици. Наркотичният ефект се усилва с увеличававането на молекулното тегло. Голямата разтворимост във вода позволява да се задържат в белите дробове продължително време, а в кръвта да се натрупват в голяма концентрация, което е причина за тяхната токсичност. Това важи особено за метанола, който освен това има избирателно действие върху очите-предизвиква ослепяване. В кръвта метанолът се окислява.Също така прекомерната консумация на алкохол не води до благоприятно въздействие върху организма, напротив алкохолът се свързва с възникването на редица заболявания със социално значение: затлъстяване, хипертония, коронарна болест на сърцето, диабет. Съществуват предположения, че прекомерната употреба на алкохол има връзка с възникването на някои ракови заболявания.

Лицата, консумиращи системно и прекомерно алкохол често страдат от недохранване, поради лоша усвояемост на редица вещества от организма. Алкохолът може да предизвика чернодробна цироза, възпаление на панкреаса, да увреди мозъка и сърцето. Съществува категорична връзка между приема на алкохол, високо кръвно налягане и хипертоничния инсулт. Според някои изследвания умереното пиене снижава риска от коронарни инциденти-стенокардия и инфаркт.Неприятното при системна употреба на алкохол е, че води до пристрастяване. Поради гореизложените причини, с оглед на съхранение на добро здраве


Други реферати:
Видеотека Хера
Видове библиотеки в интернет
Видове електронни платежни инструменти
Видове компютърни памети.
Виртуални локални мрежи


Изтегли рефератаВиртуални локални мрежи - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия