Франция

Република Франция


Разположена е в Западна Европа.Заема 543.97 хил. кв. км., като 8.75 хил. кв. км.- о-в Корсика.На юг граничи с Испания, Монако и Андора, на югоизток с Италия, на изток с Швейцария и Германия, на североизток с Люксембург и Белгия. Има излаз на Средиземно море и Атлантическия океан. Франция е отделена от Великобритания чрез Ламанша, но е свързана с нея чрез подземен тунел.

В голяма част от страната климата е морски, умерен. Средна температура- януари 1-8C, юли 17-24C.На север и запад преобладава плоски и хълмисти равнини, а в централните и източните части- средновисоки планини. На югозапад са Пиренеите, а на югоизток Алпите, най-висок връх в Европа- Монблан. По- големи реки са Сена, Рона, Рейн.25% от площа е заета от гори,широколистни, а във високите части иглолистни.

Световно извесни френски марки са:Рено, Пежо, Ситроен за автомобили;Лакост,Шанел,Диор и много, много други както за парфюми така и за дрехи.

Населението на Франция е около 60 м. души, а средната гъстота- 107души на кв.км.

Естествения приръст е 3, а средната продължителност на живота за мъжете е 74г., а за жените-81.Официален език-френски.

Столица е Париж с население 2 181 371 жит.Разстоянието от Париж до София е 1759км.Париж е града на:Монмартр- хълм в 18-ти арондисман на Париж, висок около 130 м; Мулен Руж и всичко останало... Париж е наричан града на светлината и културната столица на Европа.Но това е и градът на Айфеловата кула кулата е и най-посещаваният срещу заплащане паметник в света.Строежът й започва през 1887г. , като цлта му е да покаже възможноститена модерната техника.Нейн архитект е Гюстав Айфел, тази кула е трябвало да бъде гвоздеят на Световното изложение през 1889г. в чест на стогодишнината от френската революция.В началото са предвиждали кулата да бъде разрушена след 20 години. В крайна сметка тя се превръща в лаборатория за научни изследвания. Интересни факти и рекорди: От създаването ѝ насам тя е била пребоядисвана 17 пъти, или по един път на всеки 7 години.За да бъде боядисана кулата, са нужни 60 тона боя и 25 бояджии трябва да работят повече от една година. Последното пребоядисване е започнало през декември 2001 и е завършило през юни 2003.през 1925г. 200 000 крушки изписват името на "Ситроен" вюу кулата и тя става най- голямата реклама в света.През 1990г бегач изкачва кулата отдолу до върха за 8 мин 46 сек. 352 натриеви прожектови осветяват кулата отвътре с мека оранжева светлина.Други интерестни и важни места за Париж са Парижката Света Богородица,

Латинския квартал,най-прочутия парижки университет, основан като колеж на 16 бедни студента по теология-Сорбоната , Пантеона, музей на "великите хора на Френската революция", площад Конкорд, на който за пръв път е издигната гилотината и е обезглавен крал Луй XVI, Булевард Шан-з-Елизе, който свързва пл. Конкорд с Триумфалната арка, втората най-известна парижка атракция.

В началото Лувърът е било само географско название, след това се превръща в ловно поле, после кралска крепост и най накрая музей. Официално е музей от 1793г.. Тук може да се види "джокондата" и Венера Милоска, картината "Свободата, предвождаща народа на барикадите... Мек климат, вълнуващ пейзаж, разкошни дворци, вили, музеи- това е Френската ревиера.Наричана е още и "Лазурният бряг"Там слънчевото време е 300 дни в годината, а снегът е сензация.През зимата температурата е не по-ниска от 8 C, макар пез лятото температурите да достигат до 38C тук не е горещо, защото нежен ветрец постоянно повява откъм морето..Ница е админстративен център на Ривиерата. Градът е разположен в уютния Залив на ангелите между живописни хълмове. Гогол пише:"Ница е рай.Слънце, което като масло обвлива всекиго...Съвършено спокойствие..."Градът е в състояние да удовлетвори и най-причудливия туристически вкус.Там хотелите на първа линия са предимно четиризвездни.Abela Regency Hotel предлага 320 стаи със звуконепроницаеми стъкла.Но най известният хотел на Лазурния бряг е Negresco, категория ****L. Белият дворец на Променад дез Англе е неофициален символ на Ница.Основателят му- Анри Негрескоискал да построи ней-величествения хотел по крайбрежието.Най-веселият месец в Ница е май, защото тогава се провежда големият фолклорен фестивал, който продължава с детски танцов фестивал, а също и с празника на църковната музика. През юли и август се органзира Международен джазов фестивал.В областта Шампан, заради специфичния климат произвежданите тук леки вина получават естествена газировкаот отделянице в процеса ферментация с лек шум мехурчета газове.Поради това местното вино някога е било наричано "дяволско". Бенедиктинските монаси съхранявали виното от тъмни бутилки от плътно стъкло. Един от тях- Дом Периньон, успял да "укроти" виното в


Други реферати:
Контрол на качеството на одитната дейност
Корпоративни финанси
Корпоративно подоходно облагане.
Кредит, лихва и инфлация
Кредитна дейност на търговските банки


Изтегли рефератаКредитна дейност на търговските банки - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия