Град Велинград

Велинград

Велинград е град в Южна България. Той се намира в Област Пазарджик и е втори по големина в областта след Пазарджик. Градът е административен център на община Велинград. Население: 27 066. Надморска височина: 777 м. Велинград се намира в Чепинската котловина в Западните Родопи. Отстои на 48 km път от Пазарджик, на 80 от Пловдив и на 134 от София. В участъка Септември - Велинград преминава теснолинейната ЖП линия Септември - Добринище.

Климат. Велинград има планински климат. Намира се в европеиско-континенталната климатична област, на границата с континентално-средиземноморската област. Лятото е прохладно и краткотрайно, а зимата – мека и продължителна. Валежите са сравнително малко. През пролетта и началото на лятото са по-обилни, в края на лятото и есента е по-сухо. Снеговалежите са достатъчни и задържането на снежната покривка е продължително (до 150 дни). Снежната покривка е устойчива и дебела. Велинград е един от най-безоблачните градове в България. Облачността е най-голяма през зимните месеци. Общото й намаляване се наблюдава в началото на есента. Велинград е едно от местата в България с повече безвалежни дни. Наличието на ясно време и обилно слънцегреене е характерно за Велинград. Средно годишната температура на въздуха във Велинград е 9°С. Относителната влажност е 75%. Атмосферното налягане е ниско – 693 мм живачен стълб.

Водни ресурси. Водни ресурси в района на Велинград – реки, карстови и минерални извори – има в изобилие. Те са фактор за определянето местоживеенето на хората, стопанската им дейност, за развитието на туризма като цяло. Многобройните бистри планински потоци и рекички се обединяват в Чепинска река. По-важните й протоци са Грънчарица, Луковица, Лепеница, Мътница и Требетущица. Язовирите около района на Велинград разнообразяват природната среда, изменят положително микроклимата и увеличават значително привлекателността на ландшафта. Във Велинград има редица карстови извори като Клептуза. Във Велинград са съсредоточени едни от най-богатите в България хидротермални находища.

Административно устройство

Велинград се състои от три квартала, носещи имената на бившите села: Лъджене, Каменица и Чепино. В града повечето жители са християни, в околните села населението е съставено предимно от българо-мохамедани.

Културни и природни забележителности

Клептуза

Най забележителният, романтичен и тайнствен кът на Велинград е Клептуза. Той е най-големият карстов извор в страната, едно истинско чудо на природата. Всяка секунда от него извира до 1200 литра студена вода. Големи количества от тази вода се ползват за питейни нужди, другата част от водата образува две чудно красиви езера, които след това се вливат в Чепинска река, а от нея- в Марица и Бяло море. От карстовият извор на юг се простират вечно зелени борови гори, превърнати в естествен


Други реферати:
Интернет програмиране ASP.NET
Интернет сигурност.
Интернет-предимство за общуване или пространство за отчуждение
Информатика
Информатика


Изтегли рефератаИнформатика - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия