Гьокчеада-Описаният още от Омир под името Имброс остров

Гьокчеада

Ако не сте фенове на организираните екскурзии с екскурзовод, или разходка с корабче, или модерното all inclusive, то Гьокчеада е за вас.
Описаният още от Омир под името Имброс остров, колкото и невероятно да звучи, е само на 631 км. от Лом, почти колкото e пътят до Синеморец и привлича все повече нашенци. Турското име Гьокчеада – лазурният остров - като че ли най-подхожда на това съчетание от девствена природа, просторни плажове, исторически забележителности и екзотичен бит, съчетан с европейска цивилизованост.
Пътуването става през Свиленград, Одрин, а след това към Кешан и Галиполи на Дарданелите. Следва се табелката Чанаккале – исторически град в азиатската част на Турция. Но на десетина километра преди него, пътят се отклонява към Кабатепе, откъдето се взема ферибот за острова.
Фериботът е четириетажно чудовище, което побира леки коли, тирове и даже валяци и други пътностроителни машини по няколко десетки броя. Билетът за лека кола струва 20 турски лири. Пътниците в нея не се таксуват отделно. Курсът на лирата в момента е към 92 стотинки. Пътуването трае час, час и нещо. Разписанието се проверява в интернет. За пътниците има модерен салон с всякакви напитки и места по палубите с изглед към морето.
Силуетът на острова се забелязва отдалеч. До него в далечината се очертава и гръцкият му събрат Самотраки.
Фериботът акостира в Кузулиман (заливът на овцата). По стръмен път се достига до главния град на острова, който също носи името Гьокчеада и има 7 500 жители, без да се броят туристите. Любимата зона на българите е плажът Айдънчик, на три километра от селцето Ешелек и 10 километра от главния град.
Заради идеалните условия за сърф, българите са направили там три бази и предлагат обучение по уинд и кайт сърф. Нощува се в Челик пансион или при Шен. Цената за стая с тоалетна, баня и хладилник в пансиона е 60 лири на вечер. Палатка с право на ползване на обща тоалетна, баня и кухня се плаща по 10 лири. Пред пансиона е заведението, в което се ползва уайрлес интернет. Хазяите Хасан и Инджили не се сърдят ако си пиеш ракийката от България, докато си поръчаш нещо от заведението, а друго си си приготвил в общата кухня. Хлябът към поръчаната манджа е бонус. Цените са като в България. Сметката се пише в тефтер, а се плаща преди отпътуване. Казваш “Хасан, хесап.” и готово.

Плажът започва от входа на заведението. Морето е на 70 – 80 метра. Водата е кристално чиста, няма медузи, нито водорасли. Не се плаща нито за чадърите, нито за шезлонгите, които всеки може да ползва. Наемът за сърф е 15 лири на час, а уроците – по 45 лири на час. Ако вятърът те издуха навътре в морето и не можеш да се върнеш сам до брега, те прибират с лодка срещу 40 лири.

В градчето Гьокчеада, както и в цяла Турция, Западът и Изтокът са в перфектна хармония. Модерно облечени жени се разминават по улиците със забулени ханъми, или седящи по турски мургави комшии. Магазините редуват модерни европейски продукти с невероятни подправки, плодове, наргилета, броеници и какви ли не източни джунджурии. Местният вестник е черно-бял, на 8 страници, излиза веднъж седмично и струва половин лира.


Други реферати:
Политическите партии
Политическите учения през ХІХ век. Възгледите на Карл Маркс и Марксистката политическа доктрина
Политическият елит. Моска, Парето, Михелс
Политическо лидерство във вътрешно партийната система
Политическо управление на Сръбската държава


Изтегли рефератаПолитическо управление на Сръбската държава - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия