Гьокчеада-Описаният още от Омир под името Имброс остров

Най впечатляваща е обиколката по южния бряг на острова. Трасето е дълго двайсетина километра. Стръмният и криволичещ път открива замайващи гледки към морето. Редуват се маслинови горички с изоставени и полуразрушени каменни къщи. Баирите са голи. Покриват ги само бодили, строени като армии от таралежи. През цялото време имаш чувството, че отнякъде ще срещнеш Одисей.
На западния бряг е комплексът Мави су, който предлага всички екстри на модерния туризъм. Само на три километра от него, пък е българското село Ширинкьой. Тук те посрещат на български и те питат от Михайловград ли си, като видят номера на колата ти. Не знаят, че градът вече се казва Монтана. Българските турци са дошли тук след възродителния процес. Първо били по други места, но турското правителство им построило селцето и през 1999 година тук се заселили 126 семейства. Къщите на всички са еднакви и се различават само по цвета и засадените в малките им дворчета цветя. Такава къща се наема и срещу 50 лири на ден може да се ползват две спални, хол и кухня. За спалня, кухня и хол в Ешелек цената слиза и до 35 лири.
От Ширинкьой се тръгва обратно на изток към Гьокчеада. Пътят отново е стръмен, но не толкова страшен. По-зелено е. По баирите растат пинуси. Край пътя всеки може да си бере смокини, които така си капят по земята. Свободно пасящи кози и овце се срещат навсякъде.
Следват три гръцки села: Дерекьой, Тепекьой и Зейтинли. На шосето, деца продават домашно приготвен зехтин по 10 лири за литър, сладка, сирена и кашкавал. Повечето гръцки къщи са изоставени. Красивите каменни фасади съжителстват с изтърбушени врати и прозорци.
Най-туристическа визия имат селцата Калекьой, Бадемли и Йени Бадемли. Там в крайбрежните кръчмички “режат глави” с бейби октоподчета, скариди и всякакви глезотии.
Над Калекьой е крепостта, от която се виждат красиви гледки към морето и острова. До нея има турско кафене с класическа музика и полуразрушена гръцка църква носеща името на “Света Марина”.
Кръгът се затваря в градчето Гьокчеада, на центъра на което пък има кръгово движение. И като в кръговрата на живота всичко започва отначало и отначало. И никак не ти се иска да има и край.
Други реферати:
Сексуална потребност.
Новата преса и преходът
Тема по Журналистика
Свободата на печата в България
Обратна връзка


Изтегли рефератаОбратна връзка - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия