Халогенни елементи

ХАЛОГЕНИХалогенни елементи – флуор, хлор, бром, йод. Всички халогени са неметали. Но при йода се наблюдават слаби метални свойства.

Флуор. Флуорът е доста широко разпространен в природата. Свободен флуор в природата не се среща. Основният му минерал флуорит ( CaF2 ). Флуорът влиза и в състава на фосфорите. Флуороводорода ( във вид на воден разтвор) широко се използва в авиационната, химическата, целулозно- хартиената промишленост, при производството на стъкло и на някои метали.

Флуорът реагира и с органични вещества. Получават се фреони, които от своя срана се използват в изработката на хладилници и съоръжения за кондициониране на въздуха.

Друго важно съединение на флуора е тетрафлуоритилена ( C2F4) . С негова помощ се образува тефлонът, който има много необикновена химическа устойчивост.

Хлор. В природата хлора се среща само във вид на съединения, които са много разпространени. Хлорът е много активен в химично отношение. Силен окислител е, непосредствено се съединява с много метали и неметали. Съединенията на хлора са многобройни. Най-главното от тях е готварската сол – жизненоважно и необходими вещество за производство на много химични продукти, като се започне и със самия хлор. Калиевият хлорид е най-важният калиев минерален тор.

Хлорираният въглеводород по- рано широко се използваше в хирургическата практика за обща наркоза, но днес той е отстъпил място на по-съвършени и по- малко токсични препарати.

Безводният хлороводород почти не се използва на практика, а водният му разтвор – солна киселина- е извънредно важно вещество. Тя се прилага широко за почистване на металите от нагар и от продуктите на корозията , за получаване на много неорганични хлориди. Солната киселина е задължителна съставна част на стомашния сок. Съединението на хлора – амониев перхлорат ( NH4ClO4) е важен компонент на някои твърди ракетни горива.

Хлорът се използва за хлориране на питейната вода( унищожава болестотворните бактерии), за производството на хлоросъдържащи вещества.

Съединенията на хлора намират приложение в селското стопанство за получаване на инсектициди. Хлорът влиза и в състава на такъв известен полимер като поливинилхлорида.Бром. Миризмата на брома е крайно неприятна , а самият бром е отровен. Във вид на съединения бромът се съдържа в растенията, в организмите на животните и човека. Съединенията на брома – неорганични и органични- действат успокояващо на нервната система. В организма на човека най-много бром се съдържа в мозъка. Активно


Други реферати:
Професионална кариера на жената в бизнеса
Същност и структура на личността
Представително социологическо изследване на варненското население
План за изследване на рисковия фактор детска престъпност на територията на България
Същност на диагностиката и особеностите й в социалната работа


Изтегли рефератаСъщност на диагностиката и особеностите й в социалната работа - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия