Храносмилателна система

Фактори, увреждащи храносмилателната система.

- храна – food

Храната, която поглъщаме често увреждат пряко храносмилателните органи. Примесите в храната от изкуствените торове – нитрати и нитрити, неостранени миещи препарати и дезификанти, някои добавки към храната като консервантите (това са вещества, които се прибавят към продуктите за повишаването на тяхната трайност), оцветители и др. Често продуктите, които приемаме са замърсени с бактерии, плесени, вируси, паразити или с яйцата им, те могат да предизвикат различни възпалителни и инфекциозни заболявания на всички органи и системи в нашето тяло.

- вредни хранителни навици – bad nutrition habits

Те са причината за увреждането на храносмилателната система. При постоянно преяждане или гладуване, непълноценно еднообразно хранене, храненето непосредствено преди сън, тогава човек става раздразнителен, спи зле, изморява се по бързо. Това се случва също и при прекаляването със диети за отслабване, без те да са съобразени от лекар. С това се нарушават секрецията и двигателната активност на храносмилателната система.

- алкохолът – alcohol

Той уврежда здравето на човека. Има разрушително действие върху лигавицата на стомаха и върху черния дроб. Затруднява смилането на храната и нейното всмукване. Злоупотребата с алкохола води до алкохолно отравяне, което може да бъде остро и хронично. Острото обикновено се среща при хора, които не са свикнали на употребяван алкохол и са приели наведнъж голямо количество. Алкохолътпреминава през лигавицата на стомаха в кръвоносната система и се разнася по целия организъм. Привикването и постоянният стремеж към него води до хроничен алкохолизъм.

- тютюневият дим – tobacco smoke

Той попада в стомаха чрез слюнката. Съдържащите в него врени вещества- никотин, катрани увреждат лигавицата. Преминавайки в кръвта, никотинът достиго до всички органи и системи. Той способства за развитието на гастрит, язва на стомаха, колит, рак на устната кухина, гърлото и хранопровода.

- някои лекарства – some medicines

Tе също увреждат храносмилателната ни система, особено когатао приемаме големи количества от предписаните лекарства или пък когато се нарушава начинът на тяхното приемане . Пример със аспиринът, който трябва да се пие след хранене в противен случай се причиняват язва на стомашната лигавица.

Секрети на храносмилателните органи

Продукцията на солна киселина от стомаха, жлъчни киселини от черния дроб и на храносмилателни ензими увреждат лигавицата на стомаха и червата. Това е особено силно изразено, когато се придружава от отслабване на защитните им възможности, при намалена продукция на слуз от стомаха, нарушено кръвоснабдяване, проникване на някои бактерии и др.


Други реферати:
Психологията на решението. Как успяваме да направим своя избор
Раздорът между човека и света
Рационално процедиране
Ренесансовата мисъл-Л. Вала и Н. Макиавели
Реториката на Древна Гърция


Изтегли рефератаРеториката на Древна Гърция - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия