Икономиката

"Икономиката като съдържание на живота е смъртоносна болест,защото неограниченият растеж не се вмества в ограничения свят."


Ерих ФромНаистина икономиката може да се превърне в смъртоносна болест за човека и света, в който живее човека. По всичко личи, че нещата са тръгнали именно натам. Нека си представим два балона. По-малкият е отвън (това е светът), а по-големият – отвътре (това е икономиката). Външния балон надуваме колкото е възможно, но другият може да се надуе повече и ще се спука. Колкото повече човекът уголемява този балон толковяа по-опасен става той. И ако след опирането на балона към външния продължи да се надува, то и двете неща ще се унищожат – и икономиката и света, в който живеем.

Постоянният конфликт между ограничените ресурси на природата и неограничения растеж става забележим едва през динамичните години на ХХ век, когато ресурсите които човек използва не могат да се възобновят от природата. Едниственият начин човек да се прибори с това е да даде малка „почивка” на природата, да намали до минимум дейността на икономиката. Но това естствено би се превърнало в световен хаос. Човекът не би могъл да се раздели дори за миг от скъпоценните си „глезотийки”, които уж му улесняват живота, а всъщност го съкращават. В момента по-голямата част от човечеството е подчинено на “потребностите” на икономиката вместо икономиката да е подчинена на потребносите на хората. С други думи хората предпочитат да имат това което искат вместо това което им трябва. Промяната на човека за разширяване на неговите хоризонти, за преоценяване на хищническото му отношение към света е задължителна за да можем да се “вместим” в ограниченият свят и по-точно в ограничените възможности на природата.

Въпреки всичко има хора които оспорват твърдението на Фром. Те разчитат на това ,че е въпрос на време човечеството да


Други реферати:
Родопи-релеф,разположение
Република Индия
Памук
Реферат за Китай
Резервата Као Йай в Тайланд


Изтегли рефератаРезервата Као Йай в Тайланд - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия