Индийска кухня

Главните Иракски зърнени храни включват жито, ечемик, ориз, зеленчуци и фурми (на които Ирак е един от най-големите световни производители)[1]. [ Зеленчуциете включват картофи, домати, патладжан. Варивата като леща са също доста традиционни.

Традиционно готвените меса в Ирак са агнешко и говежда, като риба и пилешко също се използват.

Супите и задушеното често се приготвят и сервират с ориз и зеленчуци.

Лeвантинска кухня

Лeвантинска кухня е традиционната кухня на Лeвантинския регион. Макар днес тя да се дели на Сирийска, Ливанска, Йорданска, Палестинска и Израелска, регионът все пак е бил доста унифициран преди падането на Отоманската империя, и споделя почти едни и същи кулинарни традиции. Макар да са почти идентични, кухните в тези страни имат някои различия, които могат да ги подредят в две под-категории: Северно-левантинска кухня и Южно-левантинска кухня.

Някои от основните сходства са изключителното използване на зехтин, затар и чесън.

Като цяло левантинските храни имат много общо с другите Средиземноморски храни, като гръцката и турската кухни.

Северна област

Северната област включва Ливан както и Сирия и техните кухни. Те включват голямо разнообразие от хлябове, пълнежи и ястия като хуммус, фалафел, фул, табулех, лабнех и баба гануш.

Включва също така сериозни количества чесън и зехтин, често подправени с лимонов сок – почти няма храна, която да се приготвя без включването на тези съставки. Най-често храните се пекат на грил или във фурна, или се задушават в зехтин. Масло или сметана се използват рядко, освен в няколко вида десерти. Зеленчуците често се ядат сурови или във вид на туршии, както и варени. Макар тази кухня да не може да се похвали с репертоар от сосове, тя се фокусира върху подправки, пикатност и преснота на съставките.

Основното сирене на Палестинското мезе е Акави, което е полутвърдо сирене със слабосолен вкус и примесено с печено сусамово семе.

Южна област

Макар да са на Западния бряг, ивицата Газа и Йордания имат собствен готварски стил, който се свързва с печене на различни меса, приготвяне и печене на плосък хляб, и приготвяне на тънки млeкоподобни пастети от козе мляко.

Южните райони имат много по-тежка кухня. Мусаката е традиционното основно ястие, известни в Йерусалим и северната област. Главен компонент е също и хлябът Табуун, който е покрит с парченца сварен сладък лук и смрадлика. За големи вечери хлябът може да е покрит с едно или две печени пилета върху общ голям хляб.

Маклуба е друго популярно ястие в централна Палестина. Мухаддара, друго ястие по Западния бряг, както и в целия Левантински регион, се състои от варена зелена леща, с булгур, задушен в зехтин. Мансаф е традиционно ястие за Западния бряг и Йордания, който има своите корени сред Бедуинското население на Йордания и Юдея. Готви се главно в случаи като раждане или голям събор. Мансафът се готви от агнешки бут или голямо парче агнешко месо и жълт ориз. Отгоре се поръсва дебел слой изсушено козе сирене, за да придаде специфичен аромат и вкус на месото. Ястието се гарнира с варени лешници и бадеми.

Мароко

В Мароканската храна подправките са изключително широко използвани. Обратно на останалия Арабски свят, най-традиционно готвеното месо тук е червеното говеждо месо. Но агнешкото също е харесвано и отстъпва на говеждото само поради високата си


Други реферати:
За идолите на Ф. Бейкън
Глобализация
Варненци за себе си и за властта
Борбата срещу корупцията като фактор за успешното развитие
Бедността като социален фактор


Изтегли рефератаБедността като социален фактор - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия