Индия

Доклад: Индия

Изпрати на приятел

Граничи с държавите Пакистан, Китайска народна република, Непал, Бутан, Бангладеш и Мианмар (Бирма). Разделена е на 28 щата и 7 съюзни територии, а столицата на самата държава е Делхи. Други по-глеми градове са: Мадрас, Делхи, Калкута, Мумбай (Бомбай), Агра, Джайпур, Хайдерабад, Варанаси, Лакнау, Бангалор, Нагпур, Джодпур и др.


Етимология на името

Официалното название на страната Индия, произлиза от древнеперсийската дума синдху - историческото название на река Инд. Конституцията на Индия признава официалното използване и на названието Бхарат, което произлиза от санскритското име на древноиндийски цар, чиято история е описана в епоса Махабхарата. Третото име Хиндустан се използва за название на страната по времето на Империята на Великите моголи, но не се позлва с официален статут.


География

Бреговете на Индия край Арабско море и Бенгалския залив са ниски, плоски и слабо развити. Покрай тях се простират тесни равнини. В релефа на Индия изпъкват 3 едри морфографски единици. На север са гигантските планински системи Хималаи и Каракорум. Най-висок връх в Хималаите е Нанга Парбат (8126 м). Каракорум е с височина до 8611 м (вр. Чогори). По тях има ледници. Снежната линия е на височина 5100-5300 м.


Държавно устройство

Индия е федерална република. Глава на държавата е президентът, избран за 5 години. На него принадлежи и изпълнителната власт. Висш законодателен орган е двукамерният парламент: Долната камара - Лок Сабха (Народната палатата) се избира от населението за 5 години; Горната камара - Раджа Сабха (Съвет на щатите) се избира от представителите на щатите за 6 години; 12 депутати се назначават от президента; 1/3 от депутатите се преизбират всеки 2 години. Правителството се назначава от президента и отговаря пред Народната палата. Начело на всеки щат стои губернатор, назначен от президента. Всеки щат има свое законодателство, събрание и правителство.


Административно деление на Индия

Индия има 29 щата и 7 съюзни територии. Всеки щат има собствено правителство и губернатор. Съюзните територии се администрират от президента, чрез посочен от него представител.


Други реферати:
Бизнес планиране (пищови)
Арне Якобсен
Водни каскади
Обяснителна записка ПУП
Дълготрайност на дървесните строителни материали


Изтегли рефератаДълготрайност на дървесните строителни материали - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия