Инфекциозни заболявания на храносмилателната система

ИНФЕКЦИОЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Тези заболявания заемат най-голям дял от инфекциозните заболявания ,който се срещат при човека .Причиняват се от бактерии и вируси . Най-често срещани инфекциозни заболявания на ХС са :дизентерия ,остри вирусни хепатити ,коремен тиф,ботулизъм ,холера

ДИЗЕНТЕРИЯ

У нас тя се среща сред определени групи от населението .Възникването ,честотата и разпространението и ,зависят от екзогенните фактори ,които според специалистите от СЗО могат да бъдат систематизирани образно в трите фатални „Ф”

1.Flys /мухи/-характеризиращи антисанитарни условия на живот

2.Fingers /пръсти/-има се в предвид мръсните ръце ,като синоним на ниската санитарна култура : лична и в семейството

3.Food /храна/ -консумация на бактериално замърсена храна и питейна вода .

Източник на заразата е болният човек или заразоносителя. Боледуват всички възрасти .Механизъм на предаване на инфекцията е фекално-оралния ,с контамирана храна ,вода ,инфектирани ръце ,хранителни прибори и други.Входната врата –стомашно чревният тракт. Клинично заболяването протича с висока температура ,коремни болки ,слузно-кървава диария ,гадене ,повръщане ,обща отпадналост ,при болни със силно увредена имунна защита може да предизвика и сепсис .Лечението е диетично и медикаментозно .

ОСТРИ ВИРУСНИ ХЕПАТИТИ

Понастоящем добре проучени са пет от тях : Вирусен хепатит А ,Вирусен хепатит В ,хепатит С ,хепатит Д ,хепатит Е, в процес на проучване е хепатит Ж .Заразяването става по фекално –орален път ,полов път ,заразени кръвни продукти .Клинично протича с обща отпадналост ,безапетитие ,гадене ,повръщане ,повишена температура ,болки в ставите ,много показателно е жълтото оцветяване на кожата и лигавиците и потъмняване на урината .Лечението е диетично и медикаментозно .

КОРЕМЕН ТИФ

Източник на заразата са болните и хронични заразоносители ,който отделят патогените заедно с фекалиите .Механизма на заразяване е с инфектираната храна ,вода ,прибори за хранене ,ръце .Протича с висока температура ,зачервено гърло ,тъпи болки в корема ,увеличение на черния дроб и слезката ,обрив. Лечението е медикаментозно ,а при усложнение и оперативно .

БОТУЛИЗЪМ

Остра живото застрашаваща инфекциозна болест ,възниква най-често след консумация на инфектирани консервирани храни .Основен резервоар на инфекцията са тревопасните животни ,които отделят с изпражненията си спорите на причинителят на ботулизма .,спорите са много устойчиви на външни влияния и попадат върху плодовете и зеленчуците .Заразяването на човека става при консумация на храна контаминирана със спорите. Заболяването протича в началото с общи оплаквания от гадене повръщане ,диария ,постепенно се появява сухота в очите ,неясно двойно виждане ,разширени зеници трудно реагиращи на светлина ,гласът става гъгнив ,затруднява се гълтането ,парализа на множество мускули това затруднява функционирането на жизнено важни органи .Лечението е медикаментозно .

ХОЛЕРА

Холерата е особено опасна инфекциозна болест.Понастоящем огнище на заболяването е Бенгалския полуостров .Протича с тежък диариен синдром ,бързо настъпващо


Други реферати:
Лекции по Обща теория на пазарното стопанство
Маркетинг-същност
Маркетингови изследвания-въведение
Лекции по икономика на предприятието
Кредитиране дейността на предприятието


Изтегли рефератаКредитиране дейността на предприятието - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия