История на българския футбол

История на Българския ФутболБългарският Футболен Съюз е учреден на 27 юни 1985 година в град София. Наследник и правоприемник е на Българската федерация по футбол (1962-1985).

Българският мъжки национален отбор е участвал 7 пъти на финали за Световната купа/ Световно първенство/: 1962 г. в Чили, 66 Англия, 70 Мексико, 74 ФРГ, 86 Мексико, 94 САЩ. На първенството в САЩ България заема 4 място - най-големият успех в историята на родния футбол. Седмото участие в световни финали е през 1998 г. - Франция.


Националният стадион "Васил Левски" в миналото...


... и сега.

От първата топка до осемдесетата годишнина

През 1894 година швейцарският учител Жорж де Режибюс донася първата футболна топка в България и по-специално в град Варна. Това фактически е рождената дата на българския футбол.

Малко по-късно - 1909 година в град София е основан първият футболен клуб.

Официално обаче, 1923 година е годината на едно ново начало или това е годината на организирания футбол в България. Именно през тази паметна година, на 16-17 декември 1923г. се създава Българската национална спортна федерация (БНСФ), в която основния спорт е футболът.

Създаването на БНСФ не е случайно като време.

През следващата 1924г. предстоят олимпийските игри в Париж и ръководителите на спорта по онова време желаят по подобаващ начин България да се представи на голямата сцена. Тогава все още няма световни първенства по футбол и олимпийският футболен турнир се явява най-представителната проява на този спорт на планетата.

Създава се и първият национален отбор на България.Неговият дебют е на 21 май 1924г. на стадион "Хое Варте" в град Виена срещу отбора на Австрия, а пръв национален треньор е австриеца Леополд Нич. Само седмица по-късно - на 28 май 1924г. на стадион "Коломб" в град Париж дебютираме на голямо първенство срещу Ирландия (Олимпиадата в Париж).

Представянето е достойно, спечелени са симпатии на публика и специалисти. Това е и първият официален мач на България.

Следват през 1925г. първият гол за националния отбор, през 1927г. първият равен мач срещу Турция, за да се стигне до 12 октомври 1930г., когато е постигната и първата победа срещу Румъния.

Първият си голям успех България постига през 1932г., когато става балкански шампион след три победи над Румъния, Югославия и Гърция. Посрещането в София е незабравимо зрелище.

Дебют в световните квалификации правим през 1934г., но за съжаление неуспешен.

Със създаването на БНСФ (отдел футбол) се организира и държавното първенство. Първият шампионат е през 1924г., но той не завършва.

През 1925г. е излъчен и първият държавен шампион - това е отборът на "Владислав" /Варна/.

Постепенно организираният футбол набира скорост и развитие, както в организационно, така и в спортно-техническо отношение. Футболният отдел на БНСФ просъществува до 1944г.

Тогава се създава Централният футболен комитет, който през 1948г. преминава в Републиканска секция по футбол, която през 1962г. се трансформира в Българска федерация по футбол.

За да стигнем до 1985г., когато на 27 юни в София се основава Българският футболен съюз.

Той е самодейна, масова обществена организация, която ръководи развитието на футбола в страната и носи непосредствена отговорност за дейността на футболните клубове.

Главната цел на БФС е да работи за масовото и системно практикуване на футбола от младежта, да издига равнището на българския футбол до най-добрите световни постижения.

Още със самото си основаване футболната ни асоциация през 1923г. става член на ФИФА, а през 1954г. става член и на УЕФА.

От началото на организирания футбол през 1923г. до настоящия момент българският футбол има непрекъснато присъствие на големите международни форуми: олимпийски игри, европейски първенства, световни първенства.

С годините се множат и успехите ни.

За целия този 80 годишен период българският футбол постига следните международни успехи:

Олимпийски игри

  • 1956 година - бронзов медалист

  • 1968 година - олимпийски вицешампион (сребърен медалист)

Европейски първенства

  • 1996 година - първо участие на


Други реферати:
Финансови резултати от дейността на предприятията (фирмите). Печалба и рентабилност от дейността им
Финансов анализ-същност, цели, съдържание, видове и подходи във финансовия анализ
Аргументи За и Против протекционизма
Стойност на парите във времето
Управление на собствения капитал на фирмата


Изтегли рефератаУправление на собствения капитал на фирмата - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия