История на Yahoo и Google

История на YAHOO!

В света има много милиардери-според последни данни те са около 580. Но двама от тях са малко по-различни от всички останали-това са David Filo и Jerry Yang. А различното е това, че те са първите милиардери сред създателите на интернет-компаниите. Те, просто казано са създатели и собственици на портала Yahoo!


Всичко е започнало през 1994 г. в студентското градче на Стандфордският университет (Stanford University), където Дейвид Фило и Джери Янг, кандидати за степен "доктор" по електротехника, си пишеха докторските дисертации, поседнали пред персоналните си компютри, наречени на имената на легендарните борци по сумо-Konishiki (David) и Akebono (Jerry). (Между другото, Jerry Yang е роден в Тайван, пристига в Сан Хосе на 10 годишна възраст, завършва Станфордският университет през 1990 г.)


Akebono е съдържал и "отглеждал" в себе си зародиша на бъдещето Yahoo, a Konishiki-всичките необходими програми. Зародишът представлявал следното-пишейки дисертациите си момчетата ровили из Интернет и всичко, което намирали и смятали, че може да им свърши работа за дисертациите, добавяли хиперлинкове към файловете върху твърдия диск на Akebono. Размерът на файловете постоянно се увеличавал, така, че в един момент Дейвид и Джери зарязали писането на дисертациите и се заели да систематизират натрупаните линкове, сортирайки ги по категории и разширявайки обхвата от теми. Създавайки нова тема, с натрупването на достатъчно количество линкове, те създават подтема, след това подтеми на подтеми, с което се оформи структурата на бъдещото Yahoo!


Точно по онова време се появи и името на този проект, до този момент наричен "Jerry's Guide to the World Wide Web - Пътеводител на Джери в световната паяжина", което бе взаимствано от речник-yahoo. Yahoo-това е акроним на Yet Another Hierarchical Officious Oracle, на български преводът би означавал нещо от реда на "Още един иерархичен оракул". Съвсем скоро след това момчетата се досещат, че и други хора биха могли да се възползват от колекцията им от хипервръзки, и публикуват списъците на страниците на едноименният сайт.


Първите посетители и потребители на услугите на новият сайт бяха, съвсем логично, колегите и приятели от Станфордският университет, но след това популярността му напусна границите на университета и започна да расте в геометрична прогресия, което даде възможност на сътрудниците да отпразнуват към края на 1994 г. регистрирането на 100 000-ият уникален посетител на сайта, общо над 1 000 000 посещения на сайта.


От там нататък, след осигурен нестихващ интерес идва ред на осигуряването на финансирането за по-нататъшното развитие на проекта. За целта двамата-Джери и Дейвид се отправят към Силициевата долина, меката на компютърната индустрия, откъсето се връщат с 2 000 000 $ инвестиция от фирмата Sequoia Capital, която между другото е инвестирала и в Apple, Atari, Oracle и Cisco.


За правилното използване на тези пари е потърсена външнапомощтав лицето на Tim Koogle, работил в Motorola и Jeffrey Mallet, създател на Novell Word Perfect, благодарение на които през следващата 1995 г. фирмата получава повторно финансиране от страна на Reuters и Softbank.


През април 1996 г. акциите на компанията излизат на борсата при цена $13 за брой сутринта и достигайки $46 в края на деня, в компанията работят 49 служители. По това време е взето решение да се доразвие структурата на сайта и той да се превърне в портал, предлагащ не само колекция от линкове, но и on-line услуги.


Следва нова финансова "инжекция " от страна на Sequoia Capital, този път вече в размер на $560 млн. Yahoo купува Geocities (1999), Rocketmail.com, Broadcast.com, WEBring.com и simplenet.com и така до ден днешен, когато над 200 000 000 потребителя месечно използват услугите на Yahoo!, една акция се търгува за $200, фирмата се ръководи от Terry Semel и има офиси в Европа, Азия, Тихоокеанския регион, Латинска Америка, Канада и САЩ.


История на Google


Google. Преди две години това беше почти неизвестна на никой система за търсене на информация в Интернет. Днес-най-мощната търсеща машина, с над 150 000 000 заявки за търсене дневно, индексирани над 1,6 милиарда страници (общо 5 милиарда в целият Интернет), "говореща" близо 30 езика, заемаща 15-то място в списъка на най-посещаваните сайтове в САЩ. И всичко това само за 3 години!


Google (терминът, между другото, според някои източници, означава число с клонящ към безкрайност брой нули след единицата) възниква с средата на 90-тте години като кандидатска работа в Станфордският университет. По онова време създателите му Сергей Брин (Sergey Brin) и Лари Пейдж (Larry Page) карат аспирантура на факултете по информатика, като Сергей изследва технологиите за събиране на информация, а Лари анализира Интернет. Двамата съвсем скоро стигат до извода, че двете теми имат много общо и обединяват усилията си, заемайки се с общ проект, представляващ технология за търсене и индексиране на информация в Интернет.


Две години отиват за модернизиране и дооформяне на проекта, след което Сергей и Лари, анализирайки ситуацията


Други реферати:
Solomon Islands
South America
The Crusades
Traditionals costumes
Who is the murder


Изтегли рефератаWho is the murder - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия