Изкуството в сомелиерството

"Изкуството на сомелиера превръща всеки повод на маса в незабравимо събитие."

Джузепе Вакарини, председател на Световната Асоциация на СомелиеритеПо време на френския Ренесанс сомелиерите купували титлата и плащали, за да станат част от свитата на краля или благородниците. Те отговаряли за съхраняването на храната и виното по време на пътуванията, пазейки провизиите в специални каросерии, наречени "somme". По-важната част от работата им обаче била да следят за идеалното качество на тези провизии във всеки един момент - това включвало да опитват хапки от храната и глътки от виното преди да бъдат сервирани на масата на господаря. Ако не дай Боже продуктите били отровени от врагове, сомелиерът бил първият, който разбирал за това. Доста рискована професия! С течение на годините смисълът на това понятие се разпрострял върху прислужника, натоварен с приготвянето и сервирането на масата за хранене. Този, който опитвал и сервирал божествената напитка – виното, бил особа, обгърната от аура на мистицизъм - той трябвало да бъде способен да възприема аромати и вкусове, които другите не усещали.


Сервирането на вината все още остава най-очарователната черта на този занаят, но съвременният сомелиер трябва да притежава и много други умения. В наши дни всички реномирани заведения ползват услугите на сомелиер и в някои страни сомелиерите достигат рекорден брой – например в Италия тази цифра е 8 000, като 2 000 от тях са жени.
* Етикеция. Сполучливата комбинация между ястие и вино:Чашите се подреждат от дясно на ляво съобразно поредността на блюдата. Във вечеря с шест хода обикновено се включва супа, с която най-често се пие шери. За него е първата чаша. След нея в повечето случаи следват чашите за бяло вино (за риба) и червено вино (за основното ястие).

Най-общо чашите със столчета се държат за столчетата. Чашата за червено вино е по-голяма и по-широка от тази за бяло вино - така сипаното в нея вино може да разгърне аромата и букета си. Тя може да се държи и в горния й край. Това обаче не се препоръчва за чашата за бяло вино - тя трябва да се държи само за столчето, тъй като бялото вино се сервира охладено и би могло да се стопли от телесната температура на ръката ви.Сиренето и винотоУбеждението ни, че комбинацията между вино и сирене е връзка, благословена от бога, е една от големите заблуди, които шестват наоколо.


Силно ароматните сирена са прекрасно изживяване за небцето ни, но те са в състояние направо да сринат едно фино и елегантно червено вино. Повечето бели вина пък изобщо не би трябвало да се комбинират със сирена. Единствено тръпчивите или сладки вина могат да се изправят срещу и да си партнират с някои видове сирене.


Все пак понякога ни се иска да придружим виното, което пием, със сирене. За тази цел добър ориентир са следните основни правила, с известни изключения, разбира се:


Други реферати:
Икономическо развитие на Англия и Франция в периода на индустрилната революция
Икономическо развитие на България 1878-1918г
Икономическо развитие на САЩ и Германия в периода 1870-1914г
Икономическото развитие на Б-я между двете Световни войни
Човешкият клонинг като субект на правото


Изтегли рефератаЧовешкият клонинг като субект на правото - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия