Жана Д`Арк


За Жана дАрк ние знаем повече ,отколкото за който и да е от нейните съвременници, и в същото време трудно е да се намери сред хората от ХV век друг човек, чийто образ да изглежда на потомците толкова загадъчен.

За каква ли не е обявявана Жана! В нея са виждали пратеник на божественото провидение и слуга на дявола,инструмент на политически интриги и спиритични – медиум,принцеси и “новия Жак”- потенциалния предводител на селското въстание против феодалите. Едни са поставяли зад гърба и коменданта на крепостта Вокульор, други – кралската тъща,трети – странствуващ монах францисканец. Едни “изследователи”твърдят,че Жана била незаконородена принцеса, други- че е успяла благополучно да избере смъртното наказание ,трети – и едното, и другото едновременно.

Историята сочи,че Жана д Арк е родена на 6 януари 1412 година в деня срешу Богоявление / или Водици /.Тази дата остава и се смята за общоприета:тя фигурира както в старите класически съчинения на Ж. Кишер така и в много нови биографии на Жана,например в известната книга на Р.Периу”Животът и смъртта на Жана дАрк.”

Жана дАрк е родена в село Домреми от съпрузите Жак дАрк и майка Изабел, имала е двама братя Жан и Пиер.Жан бил по-голям от нея а Пиер –по-малък.Третият,най-големият брат Жакмен рано се оженил,отделил се и живеел в съседния Вутон.Имала още една сестра –Екатерина; омъжили я съвсем млада за Колен Лемер от Гре, но тя скоро починала. Всички те са селяни истински и добри католици ,честни и достойни хора,живеещи според средствата си, но не твърде богати.

Жанет беше добре и достатъчно въведена в католическата вяра,както другите девойки на нейната възраст, от ранно детство до напускането на бащиния и дом бе възпитавана в добри нрави,беше целомъдрена, с добро поведение,често иблагочестиво посещаваше черквата и светите места и когато село Домреми бе изгорено / юли 1428г.при нападение на бургундците /Жанет редовно ходеше на празници да слуша черковната служба в село Гре.Тя с желание се изповядваше в дните,които и се определяха, и особено по време на най-светлия празник Великден и ми се струва,че в това нямаше по-старателен човек от нея в двете села.Тя се занимаваше с различна работа в къщи, понякога предеше коноп или вълна,ореше, жънеше,а когато идваше редът на баща и,от време на време пасеше селското стадо.

Домът на Жана дАркбил в центъра на селото,до черквата,и неговото местоположение напълно отговаряло на онази видна роля,която бащата на Жана играел в живота на общината Домреми.Той изпълнявал в определено време изборната длъжност наместник 8или сержант/ на общината ,чиито задължения по-конкретно били да събира данъците. През 1427 годинаЖак дАрк представлявал интересите на жителите на


Други реферати:
Етнически конфликти в Руанда
Как може една гражданска организация да лобира в България
Косовската криза разгледана в международен аспект
Портрет на лидера в цял ръст-като мишена
Що е обществен договор според Томас Хобс


Изтегли рефератаЩо е обществен договор според Томас Хобс - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия