Какво човешко поведение утвърждава Вазов в разказа си Една българка


Какво човешко поведение утвърждава Вазов в разказа си “Една българка”?


В разказа “Една Българка”,Иван Вазов ни показва твърдост и устойчивост,душевна и физическа сила събрани в образа на баба Илийца.Майчиното чувство и желанието на старата жена да спаси този клетник се извисяват над всичко друго.

В общата маса от изплашени и безразлични жени авторът откроява една от тях “около шейсет годишна,висока,кокалеста-мъжка на вид”.В нарисувания портрет на баба Илийца той откроява същностните черти на характера й.

Разказът “Една българка” провокира съзнанието ни с мълчаливия подвиг на една челопеченка.Вазов утвърждава душевната красота на своята героиня.Нейното християнско човеколюбие,нейната искрена любов към ближния затварят очите на страха от неизвестното,заглушават дори скръбта на личното нещастие.Вазов се възхищава от дълбочината на майчината чувство,от скромното благородство на Илийца,от нравствената й сила,когато преминава границата на колебанието,за да стори добро.

Баба Илийца не стига до отчаяние в нито един от трудните моменти.Именно дългът към двата живота преодолява безсилието.Тя събира силата на майчината любов,своята упоритост и непокорство,за да покаже хладнокръвие в трудностите.

Когато читателят разбира,че героинята,на тръгване от манастира е взела калугерско расо,той не я осъжда за греха.Стореното от Илийца не е богохулно дело,защото е за човешкото добро.От обръщението “синко” лъха човечност,сърдечно чувство и голяма доза майчина любов.

Патриотизмът на Илийца не е демонстративен.Но той струи от целия разказ.Дори,когато решава,че внучето й е мъртво,тази изключителна жена надмогва сполетялата я лична трагедия и не забравя отговорността и дълга си на българка.Това свято чувство,което възражда и слабия,и грешния,осмисля риска,приет с готовност от старата жена.А за родолюбието няма време и възраст.Това чувство определя и днешното ни самосъзнание-дали сме повече българи и повече патриоти от нашите предци.

В разказа си “Една българка” Иван Вазов описва подвига на една обикновена жена от народа,на която се възхищават поколения българи.Героичната постъпка да спаси бунтовник в такава напрегната обстановка тя извършва заради собствените си разбирания и идеи.Баба Илийца е състрадателна и милостива жена,която надмогва личното нещастие,за да помогне на друг и да извърши добро.

Майчината любов и дългът поставен от морална гледна точка са поведенията утвърдени в разказа “Една българка”.В образа на баба Илийца са събрани всички човешки добродетели и качества.


Други реферати:
Промишлено стокознание
Промишлено стокознание - горива
Стандартизация, промишлени стоки, готово облекло
Стокознание - лекции
Стокознание


Изтегли рефератаСтокознание - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия