Какво кара хората да се обединяват

Какво кара хората да се обединяват?


Ежедневно сблъсквайки се с проблемите ни в обществото, се налага да избираме да търсим помощ от някого или да решим проблема заедно с него , тоест  да се обединим. Тук възниква въпроса- какво и защо ни кара да се обединяваме  за да свършим нещо, а не го вършим сами.

Всички знаем историята за  хан Кубрат, който намирайки се на смъртния си одър събрал синовете си, за да им покаже и сподели с тях нещо важно, от което те да си извадят мъдра житейска поука.Той взел една пръчка, огънал я и т се счупила, след това взел един голям сноп от жилави пръчки и се помъчил да го счупи – не успял. Не успели и синовете му на които го дал. Попитал ги дали се сещат за поуката, а те не успели да му отговорят, тогава той им казал, че когато човек е сам лесно може да бъде пречупен, но ако хората се обединят те ще бъдат по-силни заедно. С този опит хан Кубрат искал да покаже на синовете си, че ако искат да бъдат силни то трябва да бъдат заедно, но дали винаги е така ? Дали винаги обединението кара хората да бъдат силни ?  Нека си представим че братята се обединят и идеите на всеки един от тях противоречат на останалите. Както би станало тогава ? Може би щяха да останат на едно място и раздирани от вътрешни битки помежду си да погубят създадената от баща си държава. Явно обединението не винаги ни прави по силни, тогава ни интересува кога и защо ни прави по-силни ? Нека си представим едно предприятие, което произвежда един продукт. Какво би станало ако в предприятието нямаше никакъв контрол – всеки би си правил каквото му скимне и обединението от работници би било пълен провал. Но в предприятието има контрол и той прави обединението успешно, като причината за това е че поставя общия интерес като интерес за всеки един от работниците – всеки получава заплата за определената му работа, а ако не я върши добре получава наказание.Ето как интереса на всеки един от хората прави целта на обединението успешна и тук идва първия фактор – ползата за всеки един от хората участващи в обединението.

 Но дали и тя е единственото, което би ни накарало да се обединим – надали ...

 Нека си представим парламента в една въображаема държава, всички депутати имат интерес да работят за благото на държавата, но в една партия са само тези които имат едно и също виждане или  една и съща цел за развитието на държавата, тоест в случая не интереса  е единствен фактор, а втория основен фактор до който стигаме– общата


Други реферати:
Великото преселение на народите
Българската история е жива
Възникване на българската държава
Трагедията на руското общество при управлението на Брежнев
Средновековните български владетели


Изтегли рефератаСредновековните български владетели - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия