Кичика - гр.Рудозем

Невероятна е магията на величествените Родопи.От дълбока древност до наши дни те винаги са привличали със своята необятност и монументалност,частица от безкрайния Космос,пренесена тук,на Земята.Обожествявани,възпявани в песните и увековечавани в предания и легенди,Родопите трайно присъстват в българската история и душевност.

Именно тук в Родопите тракийското племе” беси „саздало и развило култа към Дионис,който постепенно се разпространил сред древните гърци като бог на виното и веселието,а по-късно под името Бакхус и сред римляните,ставайки част от европейската култура.Също така тук в Родопите е живял и Орфей-певец,лечител и маг.

Преданието говори, че първото име, с което е бил известен днешният гр. Рудозем е Витлово. По време на турското робство селището е преименувано на Палас /от 1676 до 1934г./.А през 1913г. Палас е обявен за център на община. През 1934г. получава името Рудозем.

Община Рудозем се отличава с разнообразен растителен и животински свят. Характерни за района са очарователните родопски поляни покрити с красиви цветя. Погледът с възхита се спира и на причудливите каменни творения на природата. През античността в тези земи е минавал презродопският кервански път свързващ Тракия с Беломорската равнина. В общината са открити около 20 археологически обекта с различен характер от предримската, късноантичната епоха и Средновековието. Това са селища, некрополи, руини от църкви, крепости и древни пътища. При проучването на керамичния материал е установено, че краят е населен още през ранножелязната

епоха.
Една от уникалните по рода си забележителност е природната даденост скалата „Кечи кая“. Безбройните легенди, които могат да се чуят за несметни богатства, оставени от византийски и римски владетели от древността, са все още обект на изследване и търсене. Откритият жертвеник върху една от побитите като кули 50-метрови


Други реферати:
Разработване на потребителска форма
Търсене на нов елемент по ключ и добавяне на нов елемент в свързан списък
Числени типове данни в C++
Уроци по НTML
Статични функции в С и С++


Изтегли рефератаСтатични функции в С и С++ - Facebook Image
Сайтът се поддържа от DH Studio | pomagalo1.com © 2012 | Общи условия